Algele marine: cum le incluzi în meniul tău și ce beneficii au
Algele marine: cum le incluzi în meniul tău și ce beneficii au
23/11/2021
Ce este OIREP și ce trebuie să știi despre tarifele aplicate
Ce este OIREP și ce trebuie să știi despre tarifele aplicate
24/11/2021

Învățare prin joc. 5 activități plăcute prin care copilul tău poate descoperi tainele științei

Învățare prin joc. 5 activități plăcute prin care copilul tău poate descoperi tainele științei

Învățare prin joc. 5 activități plăcute prin care copilul tău poate descoperi tainele științei

Copiii sunt niște oameni de știință în miniatură. Ei pun mereu întrebări, sunt curioși despre tot ceea ce văd și vor să afle toate tainele vieții. Atunci când această curiozitate este încurajată, copiii vor beneficia enorm atunci când vor ajunge la vârsta școlară, dar și mai târziu în viață. 

Deoarece știința joacă un rol major în viețile noastre, le putem prezenta copiilor lecții simple în care să încorporăm concepte importante. Cu ajutorul unor experimente științifice extrem de ușor de realizat, copiii vor face primii pași în lumea fascinantă a cunoașterii. 

Când ești părinte, poți să ajungi la disperare atunci când auzi și de 100 de ori aceeași întrebare: ”De ce?”. ”De ce plouă?”, De ce bate vântul? De ce cad lucrurile pe jos? De ce frige ceaiul? De ce? De ce? De ce?

Știința este cea care găsește răspunsurile la toate acestea întrebări copilărești, așa că folosește-te de acest prilej pentru a-l ajuta pe copilul tău să înțeleagă lumea din jurul lui. Știința oferă logică și sens lucrurilor care altfel par de neînțeles. 

Am pregătit o listă interesantă cu experimente științifice pe care le poți realiza cu ajutorul unor obiecte și substanțe din casă, în special din bucătărie. 

  • Experimente cu microscopul

Cumpără un microscop de jucărie, dar care este destul de puternic pentru a vă arăta tainele naturii. Zahăr, pământ, frunze, fire de păr, toate sunt fascinante atunci când sunt privite prin lentila unui microscop. Copilul tău va fi uimit de aceste descoperiri și va privi lumea cu alți ochi.

  • Mini vulcan cu bicarbonat de sodiu și oțet

Este, probabil, cel mai simplu dintre toate experimentele științifice pentru preșcolari. Tot ce trebuie să faci este să iei un vas adânc în care să pui bicarbonat de sodiu. Deasupra toarnă oțet și veți asista împreună la o reacție chimică ușor de realizat și de explicat. Copilul tău va afla prima lecție de baze și acizi, precum și despre reacția pe care o generează atunci când sunt puse împreună. 

  • Testează rezistența ouălelor crude

Pune câteva ouă crude pe jos și roagă-l pe copilul tău să meargă pe ele. Apoi, pune același număr de ouă într-o cutie de carton care să le țină bine unele lângă altele. Roagă-l din nou pe copil să meargă pe ouă și observați împreună ce se întâmplă. Cel mai probabil, în prima parte a experimentului ouăle s-au spart atunci când a călcat pe ele, în timp ce în a doua parte a experimentului ouăle au rezistat, iar copilul a putut să meargă pe ele. Explicația constă în descompunerea forțelor precum și în distribuirea uniformă a greutății atunci când ouăle stau împreună într-o cutie. 

  • Topirea gheții

De asemenea, un experiment simplu care va arăta diversele stări de agregare ale apei. În primă fază, apa va fi în stare lichidă, iar după îngheț, va trece în stare solidă. Pune gheața pe foc, într-un vas, și veți putea urmări împreună cum apa revine la starea lichidă, iar apoi se evaporă, trecând în starea gazoasă. Dacă vei pune deasupra vasului de pe foc o farfurie rece, veți vedea cum aburii revin la starea lichidă, sub forma unor picături care se formează pe farfurie. 

  • Presiunea aerului

Este un experiment la fel de distractiv, care se poate realiza cu orice obiect elastic care poate fi umplut cu aer. Începând cu un balon pe care îl umflați, până la roata de la bicicletă. Copilul va putea vedea ce se întâmplă atunci când umfli un balon cu aer, dar și cum poate fi aerul mutat dintr-o parte în alta, presiunea interioară crescând atunci când este prea mare. Dacă presiunea depășește anumite valori, balonul se va sparge, pentru a elibera aerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *