
Este destul de dificil să întocmești un top al celor mai bune țări în care să lucrezi, în principal pentru că diferă condițiile de muncă de la țară la țară, dar și rata șomajului. În plus, nu întotdeauna planurile pe care ți le faci acasă coincid cu ceea ce se întâmplă în țara în care ai ales să-ți desfășori activitatea. De cele mai multe ori, astfel de topuri se bazează pe date statistice oferite de instituții precum Comisia Europeană sau Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și se fundamenteaza pe date statistice privind:
- rata șomajului în rândul populației active;
- rata șomajului în rândul tinerilor;
- gradul de ocupare a forței de muncă;
- numărul de persoane care lucrează part-time.
Nu este de mirare că primele poziții în astfel de topuri sunt aproape întotdeauna ocupate de țări dezvoltate și cu economii puternice. Atunci când suntem interesați de astfel de topuri pentru că vrem să muncim în străinătate sunt însă și alte aspecte pe care ar trebui să le avem în vedere, cum ar fi:
- oportunități educaționale;
- oportunități profesionale;
- sistem medical;
- securitatea personală;
- costul vieții;
- nivelul de impozitare.
Primul criteriu de care ținem seama în cazul în care dorim să facem o asemenea schimbare profesională este legat de ușurința cu care putem găsi un loc de muncă adecvat (care să fie în concordanță cu pregătirea noastră și să fie plătit corespunzător). Iată care sunt țările europene în care cei interesați își pot găsi destul de ușor un job:
- Norvegia: există două avantaje importante ale acestei țări: PIB-ul pe cap de locuitor și suma de bani pe care o primește sistemul de sănătate din această țară. Trebuie știut însă că este mai ușor să găsești un job în Norvegia dacă știi deja pe cineva, pentru că în acest fel poți primi o recomandare. Există o reticență față de străini în această țară, dar ajută foarte mult dacă arăți că vrei să te integrezi.
- Germania: se află în continuare în toate topurile pentru găsirea de locuri de muncă, pe bună dreptate. Se poate găsi destul de ușor un job în această țară, dar trebuie să știi câteva lucruri: trebuie să ai răbdare pentru că acceptarea din partea lor și adaptarea ta nu va fi deloc ușoară, trebuie să fii deschis la schimbare. Cel mai important lucru pe care-l poți face este să înveți limba germană pentru că numai în acest fel poți să comunici cu cei din jur și să-ți negociezi poziția, sau salariul. De asemenea, cunoașterea limbii germane te poate ajuta și la selectarea angajatorilor. De asemenea, pe termen lung poate ajuta și îmbunătățirea abilităților profesionale. Există numeroase oportunități pentru locuri de muncă în Germania, inclusiv ofertă de loc de muncă în Germania ca asistent generalist.
- Danemarca: probabil că cele mai importante minusuri aici sunt iarna nordică și sistemul de taxare (până la urmă, securitatea socială are un cost care trebuie acoperit). În același timp, cu greu se poate trece peste avantajele Danemarcei: sistemul medical, sistemul educațional gratuit (în plus, statul te ajută inclusiv financiar în diverse feluri) și unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume.
- Finlanda: are o climă rece și regiuni întregi care nu sunt locuite. Este o țară cu o populație redusă, dar și cu un nivel de trai ridicat. Finlanda este și ea una dintre cele mai bogate țări din lume și are un sistem educațional stabil și de top. Face parte din Uniunea Europeană, a aderat la zona euro și a beneficiat de o ascensiune economică rapidă. Se poate rămâne în „țara celor o mie de lacuri” timp de 90 de zile fără să fie probleme cu formalitățile obișnuite. Costurile vieții sunt ridicate, dar pot fi lejer acoperite prin veniturile câștigate. Serviciile medicale sunt costisitoare în Finlanda, dar sunt cel mai adesea acoperite de angajatori.
- Elveția: este o țară în care corupția este ca și inexistentă, are un nivel de trai foarte ridicat, un sistem educațional de top și cu instituții financiare de încredere. Mulți consideră că este loc de mai bine în cazul antreprenorilor, dar părerile sunt împărțite, iar avantajele Elveției nu pot fi trecute cu vederea.
Indiferent de țara pentru care optezi, trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru că schimbarea nu va fi simplă, chiar dacă găsești destul de repede locuri de muncă în aceste țări.