Până acum câteva decenii, singurele table disponibile pentru scris erau cele din sticlă sau lemn acoperit cu vopsea. Pe acestea se scria cu cretă, care avea dezavantajul de a murdări palmele și hainele utilizatorilor. Ștersul cu buretele nu era, de asemenea, plăcut, riscul de a te păta de lichidul scurs fiind destul de mare. În plus, creta provoacă alergii multor persoane.
Apariția tablelor magnetice a reprezentat un pas important pentru activitățile din școli, birouri și diferite instituții și medii. Acestea sunt versatile, nu produc disconfort și se găsesc în multe variante. Există mai multe tipuri de table magnetice, pe care te invităm să le descoperi în continuare.
Tabla magnetică pentru birou, școală sau alt mediu de activitate este impropriu numită astfel. De fapt, tabla nu are proprietăți magnetice, ci conține fier, de care se lipesc magneți sau obiecte magnetizate. Cantitatea de fier din table variază de la un model la altul. Cu cât există mai mult fier în compoziția sa, cu atât atracția magneților este mai mare. Uneori, tabla este din fier sau conține inserții metalice. Alteori, fierul se găsește în vopseaua aplicată pe suprafața tablei.
Și grosimea suprafeței care conține fier influențează interacțiunea cu magneții. Cu cât este mai groasă, cu atât îi va susține mai bine. Tabla magnetică se folosește însă mai mult pentru scris, astfel că modul în care interacționează cu magneții nu este esențial.
Tablele din fier sau oțel inoxidabil se acoperă fie cu vopsea lichidă, fie sub formă de pudră. Alteori, suprafața de scris este fabricată separat și lipită pe foaia metalică. Tablele din fier suportă markere cu ștergere uscată, au suprafață fină fără porozități și sunt disponibile cu ramă sau fără.
Există și table din fier sau oțel inoxidabil care au o suprafață poroasă, ca să poți scrie cu markere cu vopsea lichidă sau cretă. De obicei sunt negre sau au altă nuanță închisă.
Plasticul feronizat este un material moale și elastic, care se poate magnetiza. El se obține prin amestecarea unor particule de plastic cu particule de metale magnetizate. Chiar dacă au proprietăți magnetice mai reduse, sunt foarte bune pentru scris. Au o suprafață netedă și suportă atât markerele cu vopsea lichidă, cât și pe cele uscate.
Tablele de sticlă arată modern și strălucesc, ceea ce le face plăcute ochiului. Suprafața lor este foarte fină și lipsită de porozitate. Culoarea tablei diferă în funcție de preferințe. În funcție de producător și model, poți folosi markere cu vopsea lichidă sau uscată. Pentru că nu conțin prea mult fier, capacitatea lor magnetică este redusă.
Alegerea tablei magnetice potrivite se face în funcție de nevoile tale. Nu există un tip mai bun ca altul. Toate au puncte slabe și puncte puternice. Dacă vrei ca tabla să susțină obiecte magnetice, alege una din fier sau oțel. Dacă vrei să scrii cu cretă sau să eviți alunecarea markerului pe suprafață, ia în calcul achiziționarea unei table magnetice cu suprafață poroasă.
Tablele din sticlă arată foarte bine, dar din anumite unghiuri devin greu de văzut, pentru că reflectă lumina. Pe lângă materialul din compoziție, trebuie să te gândești și la modul de prindere. Unele table, ca cele din plastic feronizat, sunt grele, astfel că trebuie bine prinse. Dimensiunile sunt un alt aspect important. Ai nevoie de o tablă pe care să schițezi câteva cifre sau de un suport pentru prezentarea grafică a unui proiect amplu ori a unei lecții?
Tablele magnetice sunt utile în orice birou sau mediu educațional ori profesional în care comunicarea contează mult. Ține cont de informațiile de mai sus și alege-o pe cea potrivită pentru tine.