Cearcănele sunt acele cercuri vineții întunecate, care se formează în zona de sub ochi. Deși, în majoritatea cazurilor, ele nu marchează o problemă gravă, ci reflectă mai degrabă un stil de viață neechilibrat, ele pot avea un aspect neplăcut și pot fi deranjante din punct de vedere estetic.
Din această cauză, oamenii încearcă să găsească metode pentru a le estompa și a avea din nou un aspect tânăr și strălucitor al feței. Află mai multe despre cearcăne și despre aceste metode la care poți apela.
În general, tindem să asociem apariția cearcănelor cu oboseala și cu stilul de viață dezordonat. Atunci când nu te odihnești suficient, consumi alcool sau fumezi, riscul de a dezvolta această pigmentare în zona ochilor crește. Și dieta este importantă din acest punct de vedere, deoarece anumite carențe de vitamine pot fi responsabile cu apariția cearcănelor.
Alte cauze pot include și înaintarea în vârstă, care duce la subțierea și la pierderea elasticității pielii, dar și moștenirea genetică, expunerea prelungită la soare, anumite afecțiuni cutanate (de exemplu alergii) sau anumite medicamente. Însă, este posibil ca ele să apară și din cauza unor boli mai grave.
Știm cât de deranjant poate fi să ai astfel de probleme, așa că îți recomandăm câteva metode de tratament împotriva cearcănelor la care poți apela.
Există numeroase creme speciale pe care le poți aplica pe zona cearcănelor pentru a ajuta la redarea luminozității pielii și la reducerea nuanțelor violete sau gri fie prin stimularea circulației din această zonă, fie cu ajutorul unor ingrediente care ajută la albirea pielii și la atenuarea acestor tonuri inestetice.
Poți opta și pentru aplicarea unor alte substanțe lichide pe zona ochilor, care ajută la iluminare sau la îmbunătățirea circulației. Acestea pot include diferiți acizi sau vitamine (vitamina C, vitamina K).
Poți apela și la tratamente cosmetice neinvazive pentru a reduce aspectul neplăcut al cearcănelor. Procedura constă în aplicarea unei soluții pe anumite zone ale feței pentru a exfolia pielea și, în urma acesteia, tenul are un aspect mai luminos, mai tânăr și mai uniform.
Un alt tip de intervenție des utilizat în cazul cearcănelor, dar și al altor mici imperfecțiuni, este cel cu laser. Acesta oferă rezultate admirabile și reduce potențialele riscuri.
Poți apela la o astfel de metodă în cabinetul unui chirurg estetician, în special dacă pielea din jurul ochilor este foarte subțire, iar acest lucru a dus la apariția cearcănelor. Pentru a reface acele mici adâncituri formate sub ochi, se pot injecta substanțe cu proprietăți de umplere (acid hialuronic) sau grăsime proprie. În cazul acidului hialuronic, efectul durează în jur de 6 luni pe când, la injecțiile cu grăsime proprie, efectul este de un an.
Există și posibilitatea de a corecta cearcănele în mod chirurgical, printr-o intervenție ce poartă numele de blefaroplastie inferioară. Aceasta presupune realizarea unei mici incizii și întinderea mușchilor din zona pleoapelor inferioare. Astfel, pielea poate căpăta un aspect mai neted, iar cearcănele se pot estompa. Procedura nu este una complexă, ea necesită doar anestezie locală, iar recuperarea este una rapidă.
De cele mai multe ori, cearcănele nu reprezintă o problemă gravă, însă ele pot crea un real disconfort din punct de vedere estetic. În funcție de cât de proeminente sunt acestea, poți apela la metode mai mult sau mai puțin invazive pentru a le corecta. Poți lua legătura cu un medic estetician pentru a afla ce procedură este cea mai potrivită în cazul tău.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro