Caracterizat prin simplitate, minimalism, grație și funcționalitate, stilul scandinav câștigă admirația oamenilor de pretutindeni. Acesta este specific țărilor nordice și a luat naștere în anii ’50 ca răspuns la decorurile opulente din restul Europei care favorizau luxul aristocrat la acea vreme. De-a lungul timpului, stilul scandinav a crescut în popularitate fiindcă tot mai mulți oameni au început să pună accent pe confort în designul interior, dar și pe bucuria oferită de lucrurile simple și frumoase. Decorul nordic oferă spații călduroase, foarte plăcute privirii, care induc relaxarea și starea de bine. Aspectul unitar, liniile simple, paleta cromatică neutră și mobilierul practic duc la obținerea conceptului hygge, care descrie confortul absolut. Dacă te-ai decis și tu să abordezi acest stil în locuința ta iată câteva accesorii pe care trebuie să le iei în calcul:
Spațiile decorate în stil scandinav trebuie să inspire liniște, calm și apropierea de natură. Unele dintre elementele care pot aduce locuința la viață sunt plantele decorative, absolut obligatorii într-un decor nordic. Acestea pot fi amplasate peste tot în casă, pe podea, pervazurile ferestrelor, măsuțe, comode sau chiar în suporturi pe perete.
După cum am menționat deja, confortul primează în amenajările interioare specifice zonei scandinave. Așadar, sunt necesare accesoriile decorative practice și călduroase, precum împletiturile din lână, blănurile, pledurile, păturile din in sau tricotaje. Pe lângă rolul lor extrem de funcțional, țesăturile de acest gen transformă orice spațiu într-unul intim și primitor.
Pe lângă impactul vizual pe care îl oferă, pernele decorative aduc un sentiment sporit de confort, contribuie la relaxare și o stare generală de bine. De preferat ar fi cele cu imprimeuri geometrice ori motive specifice zonei scandinave.
Iluminatul este o parte extrem de importantă a designului scandinav. Corpurile de iluminat sunt elemente cheie într-o amenajare nordică pentru că lumina este o sursă de confort, dar care dă savoare unui spațiu deosebit. Corpurile de iluminat îndeplinesc un rol practic dar și unul estetic sau decorativ. Lămpile elegante și frumoase pot crea o atmosferă plăcută, la fel și cele suspendate, realizate din materiale naturale și aliaje metalice. Lustrele cu abajur textil, din hârtie, sticlă, metal ori lemn sunt și ele o alegere inspirată. Mai mult, betonul a mărit și el substanțial în ultima perioadă diversitatea formelor corpurilor de iluminat în stil scandinav.
Un adevărat simbol pentru conceptul hygge, lumânările adaugă aromă, parfum, ambianță și lumină unei camere. De altfel, danezii recomandă ca într-o încăpere să existe cel puțin cinci lumânări pentru a te bucura așa cum se cuvine de confortul absolut.
Atunci când abordezi stilul scandinav, decorul este sinonim cu simplitatea. Prin urmare, sunt acceptate doar obiectele care nu aglomerează spațiul. Poate fi vorba despre vase elegante din ceramică, figurine decorative, diverse piese din lemn, sticlă, metal ori materiale textile. Elementele cu design ingenios pot da un plus de stil și rafinament locuințelor decorate în stil scandinav.
Aceste elemente sunt des întâlnite în amenajările nordice, fie că sunt agățate pe perete, fie că se găsesc sub forma unor obiecte mari, de sine stătătoare. Oglinzile accentuează lumina naturală, măresc vizual spațiile mai puțin generoase, adaugă profunzime și contribuie la crearea unei atmosfere mai calde.
În aventura ta de amenajare a unui spațiu interior în stil scandinav, ghidează-te după sintagma suedeză „mai multe lucruri frumoase în viața de zi cu zi” care definește întreaga filozofie a designului nordic. În acest fel, îți vei putea crea propriul sanctuar, plin de liniște, confort și bună dispoziție.