Viata stresanta, orele suplimentare petrecute la birou si indispozitia pentru a petrece timp in bucatarie ne imping, aproape in fiecare zi, sa optam pentru a manca la restaurante sau sa comandam mancare pe diverse aplicatii. Sunt multe persoane care aleg sa manance fast-food, mancare asiatica sau chiar traditionala in oras, insa cand trecem pragul unui restaurant nu ne gandim niciodata la ce am putea sa gasim in bucatarie.
Ultimele verificari ale Protectiei Consumatorului chiar au inchis 7 restaurante dintr-un mare centru comercial din cauza multor secrete bine tainuite de ochii clientilor: alimente expirate, depozitarea lor necorespunzatoare, dar mai ales probleme de igiena. Si pentru ca tot am adus in discutie igiena, trebuie sa mentionam si un criteriu legat de siguranta noastra, a tuturor – hote curatate necorespunzator, care pot provoca incendii devastatoare, uneori chiar cu victime.
De ce curatarea hotelor din bucatariile restaurantelor este extrem de importanta?
De-a lungul anilor au aparut o multimi de stiri TV si in presa scrisa/online cu privire la incendii survenite la restaurante, care au luat foc in totalitate. Iar la expertiza incendiului se constata ca de vina este hota si tubulatura necuratata, pe care s-au depus grasimi inflamabile.
Restaurantele ce respecta legea, dar mai presus de toate, isi respecta clientii, au contracte stabile cu firme specializate in intretinere hote si curatare, ce realizeaza acest proces conform normelor legale, avand in vedere toti pasii care se impun si care, la final de operatiune, ofera un deviz de lucrari si isi asuma intreaga responsabilitate.
Pentru restaurantele mici, costul interventiei poate fi insemnat, insa primordiala trebuie sa fie siguranta clientilor si respectarea normelor de igiena. In plus, prin procesul de curatare tubulatura hote se elimina si riscul de incendii cu pagube in bucataria restaurantului pe care il detii sau conduci.
Curatarea corespunzatoare a hotelor – ce pasi urmeaza o firma specializata?
Pasul 1: Verificarea hotei si a tubulaturii
Desi nu se vede din exterior, fumul si vaporii de abur, incarcati cu grasimi, raman in spatele filtrelor. Cu trecerea timpului, vaporii condenseaza, se transforma in grasimi lichide inflamabile, iar dupa 6 luni, in grasimi solide.
Cand aragazul se foloseste si se va porni hota, caldura emanata va topi grasimile, care pot cadea in preparate. In cazul in care se folosesc bauturi alcoolice pentru meniuri, exista riscul major de aprindere a unui incendiu.
Ca sa eviti aceste probleme, opteaza pentru ajutor specializat. Firmele de curatare hote si tubulaturi pentru unitati HoReCa intervin pentru a curata chimic grasimile lichide, cu ajutorul detergentilor speciali, biodegradabili, agreati spre utilizare in industria alimentara.
Pasul 2 – curatarea tubulaturii
Daca nu sunt intretinute si curatate periodic, tubulaturile conductele se pot transforma intr-o amenintare de incendiu, pentru ca pe peretii lor se depune grasimea inflamabila absorbita de hote.
Pasul 3 – curatarea ventilatorului
Ventilatorul este cel care face treaba, iar grasimea de pe pale ii va ingreuna functionarea. In scurt timp duce la micsorarea debitului de aer, apoi la reducerea capacitatii de degajare a fumului si