Cea mai eficientă modalitate pentru întinerirea tenului este operația de lifting facial. Aceasta poate fi făcută între 40-70 de ani și presupune o perioadă de recuperare postoperatorie. Intervenția chirurgicală nu este singura modalitate eficientă prin care tenul poate fi întinerit cu câțiva ani (în funcție de vârstă, starea de sănătate a pacientului, respectarea măsurilor recomandate pentru perioada postoperatorie), sunt și alte măsuri care pot fi luate în considerare și le vom aminti în acest articol.
Tipurile de ten
Există 4 tipuri de ten, fiecare cu caracteristicile sale:
- tenul normal: este tenul ideal, dar acest tip de ten nu se întâlnește decât la puține persoane, mai ales tinere. Se caracterizează printr-o piele echilibrată, nu este nci grasă, nici uscată, nu prezintă nici puncte negre și nici acnee.
- tenul uscat: presupune un ten care nu este hidratat suficient. Acest tip de ten are nevoie de hidratare suplimentară.
- tenul gras: este tenul care se confruntă cu apariția coșurilor, a punctelor negre. Tenul are un aspect uleios, lucios.
- tenul mix: este un amestec de ten uscat și de ten gras. Acest tip de ten se îngrijește cu 2 tipuri de produse: pentru ten uscat și ten gras.
Cele mai frecvente probleme ale tenului
Unele dintre problemele tenului apar ca urmare a unei îngrijiri neadecvate a acestuia, sau a unei diete nesănătoase, sau ca urmare a stresului și a lipsei de odihnă. Problemele tenului pot fi:
- acneea;
- punctele negre;
- porii dilatați;
- petele;
- pistruii;
- cearcănele.
Soluții pentru întinerirea tenului
În afară de procedura de lifting facial, sunt și alte metode prin care se poate face acest lucru:
- tratamente cosmetice neurotoxice: cele mai populare astfel de tratamente sunt cele care se fac cu botox.
- stimularea cu ultrasunete de înaltă intensitate: procedura utilizează unde sonore și stimulează producția de colagen, ducând astfel la fermitatea și tonifierea pielii.
- mezoterapia: presupune folosirea unui amestec de vitamine, aminoacizi cu ajutorul cărora se hidratează țesuturile și se reduc liniile fine și ridurile.
- hidratarea corespunzătoare a tenului: cea mai indicată substanță cu care se poate hidrata tenul cu probleme este acidul hialuronic, acesta poate fi inclus în rutina de îngrijire a tenului.
- terapia cu celule stem: este o procedură mai complicată, presupune recoltarea din grăsimea proprie a pacientului (liposucție) și injectarea în piele pentru întinerirea facială.
- peeling chimic: presupune folosirea unei soluții chimice. Aceasta se aplică pe piele, consecința fiind aceea că se îndepărtează straturile superioare ale pielii. Celulele care se regenerează după aceea vor face la pielea să fie mai netedă și să aibă un aspect mai sănătos. Prin peeling se tratează ridurile, dar și cicatricile.
- microdermabraziunea: este o procedură neivazivă, presupune îndepărtarea stratului de celule moarte, astfel încât pielea are un aspect mai neted și mai sănătos.
- terapia cu laser CO2: aceasta este o procedură prin care se pot ameliora liniile fine, dar și ridurile mai profunde. Este utilizată în special pentru a se diminua ridurile din jurul ochilor, colțurile gurii și de pe frunte.
- terapia cu lumină albastră: acționează asupra bacteriilor care provoacă acneea. Acneea moderată se poate ameliora printr-un tratament cu lumină albastră.
Este important de știut că și stilul de viață sănătos amână îmbătrânirea tenului. Se recomandă renunțarea la fumat, abuzul de alcool, eliminarea zaharurilor și a grăsimilor. Se recomandă o dietă echilibrată și un stil de viață activ și sănătos.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/