Învățarea unei modalități eficiente de stocare a alimentelor și ingredientelor pentru o perioadă lungă de timp a fost unul dintre atuurile ce au permis supraviețuirea în perioade de criză, în care alimentele erau extrem de greu de procurat. În societatea modernă, însă, aproape tot ce avem nevoie se poate găsi la magazin, iar pentru unii consumatori încercarea de a stoca rezerve de hrană pare că frizează obsesii de mult apuse.
Cu toate acestea, atunci când intențiile, spațiul și timpul ne permit, putem încerca să constituim rezerve de alimente din ingrediente proaspete, utilizând diverse metode de conservare. Vom constata astfel că economiile sunt chiar semnificative pentru bugetul familiei, iar efortul de a avea propriile rețete puse în practică este răsplătit.
Unele produse pot fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp la temperaturi ușor pozitive, în medii uscate, dacă sunt conservate și stocate în recipiente care folosesc, de exemplu, capace twist-off pentru borcane și sticle – soluție excelentă pentru prevenirea pătrunderii aerului și a dezvoltării florei bacteriene. Recipientele din sticlă sunt medii excelente pentru păstrarea pe termen lung a alimentelor conservate, deoarece nu interacționează cu substanțele din interior, așa cum o fac recipientele din plastic, metal sau lemn de exemplu, plus că sunt ușor de stocat. Singurele dezavantaje pe care le prezintă recipientele din sticlă sunt fragilitatea – fiind casante – și dificultatea manipulării, în anumite situații.
Există multe modalități prin care putem depozita astfel, iar congelarea, conservarea sau deshidratarea sunt doar trei dintre acestea.
Alimentele precum carnea de porc, pui, vită sau oaie se pot păstra până la 1 an de zile, peștele și fructele de mare, brânzeturile și untul între 6 și 9 luni, fructele și legumele între 10 și 12 luni. Un sfat practic: la stocarea în congelator, alimentele ar trebui porționate, astfel încât, scoase din congelator și decongelate, să fie utilizate integral, fără a fi nevoiți să aruncăm surplusul – atenție, alimentele nu se recongelează!
Fructele și legumele conservate, în special, în diferite soluții saline, acide sau dulci presupun păstrarea acestora într-un mediu ce împiedică dezvoltarea florei bacteriene și a microorganismelor care provoacă degradarea lor. Gemurile, dulcețurile și compoturile pot fi delicioase deserturi chiar și după 2-3 ani, la fel ca murăturile, zacusca sau bulionul, care pot rezista pentru perioade mari de timp în pivnițe lipsite de umiditate și căldură.
Această modalitate de conservare presupune îndepărtarea apei din conținutul alimentului, fie cu ajutorul căldurii soarelui, fie printr-un flux de aer cald – este una dintre cele mai vechi metode cunoscute de omenire pentru a păstra mâncarea. Pot fi deshidratate cărnurile (mai puțin cele cu un conținut ridicat de grăsime), peștele, fructele (mai puțin avocado) și legumele. Într-un mediu uscat și ferit de razele soarelui, ingrediente precum fasolea și orezul pot fi păstrate și pentru perioade de 30 de ani.
Frigiderul a însemnat, probabil, cea mai importantă invenție în domeniul stocării alimentelor, cel puțin pentru perioade relativ scurte. În condițiile unei temperaturi constante cuprinse între 2 și 8 grade Celsius, alimentele pot fi menținute în perfectă siguranță pentru mai multe zile:
Știința de a depozita alimentele în condiții de siguranță alimentară este un atu extraordinar. În mod special, aceasta ne ajută să evităm situațiile delicate în care am putea consuma alimente expirate și susține economii semnificative în bugetul familiei.