Într-o perioadă în care preţurile la energie sunt din ce în ce mai mari, iar alimentarea cu energie a devenit o problemă reală în tot mai multe ţări, recurgerea la soluţii alternative poate fi salvatoare. Panourile solare au marele avantaj de a capta o parte din energia inepuizabilă a soarelui, transformând-o în energie electrică sau termică. Acestea pot fi folosite atât pentru alimentarea caselor, cât şi pentru proiecte de amploare din domeniile industrial, comercial sau edilitar.
Panourile solare pot fi diferenţiate după mai multe criterii. În funcţie de utilitate, există două tipuri de panouri solare: termice şi fotovoltaice.
Panourile solare termice reprezintă o soluţie alternativă sustenabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător de obţinere a energiei necesare pentru încălzirea spaţiilor. După formă se clasifică în două categorii:
Panourile solare plane se bazează pe energia captată de o placă de absorbţie confecţionată din cupru sau aluminiu. Acestea pot fi utilizate de-a lungul întregului an, mai ales că structura plană permite zăpezii să alunece de pe acoperiş. Spre exemplu, modelul de panou solar Eldom Green Line 1500×1000, absorbție 95% are un absorber din aluminiu striat cu acoperire multistrat care încălzeşte ţevile din cupru de 22 mm.
Panourile solare cu tuburi au pereţi dubli: la exterior sticlă borosilicată, care permite radiaţiilor să pătrundă spre peretele interior cu proprietăţi antireflexive. Sunt ceva mai sensibile la temperaturi scăzute, aşadar există riscul deficienţelor de funcţionare în caz de îngheţ. În plus, şi zăpada este mai greu de degajat de pe panouri.
Panourile solare fotovoltaice absorb energia provenită din razele soarelui şi o stochează în acumulatori sau o încarcă în reţea. În funcţie de structură, acestea pot fi:
Panourile monocristaline sunt fabricate dintr-o singură structură cristalină continuă şi sunt cele mai eficiente în transformarea energiei solare în electricitate.
Panourile policristaline sunt confecţionate din mai multe cristale mai mici. Sunt mai puţin eficiente decât monocristalinele, însă au un cost mai mic.
Există şi panouri cu film sau peliculă subţire, realizate dintr-un strat subţire de material semiconductor cum este siliciul amorf. Panourile cu peliculă sunt cele mai ieftine şi mai uşoare, dar au şi o eficienţă mai slabă comparativ cu modelele de mai sus.
Instalarea de panouri solare îţi oferă accesul la o serie de avantaje:
Cel mai important beneficiu este legat de costurile de întreţinere. Facturile la energie scad semnificativ atunci când foloseşti surse alternative cum sunt panourile solare.
Energia solară este regenerabilă, curată, fără emisii sau poluare.
Întrucât se încadrează în categoria energiilor regenerabile, investiţia în instalarea de panouri solare poate fi finaţată prin programe guvernamentale sau europene de mediu. Aşadar, costurile de instalare scad semnificativ pentru beneficiar.
O clădire ce beneficiază de energie dintr-o sursă alternativă îşi îmbunătăţeşte valoarea de piaţă. Aşadar, investiţia este una pe termen lung, indiferent dacă urmăreşti sau nu să vinzi această proprietate.
Instalarea panourilor solare începe încă din faza de proiect. Stabileşte în primul rând necesarul de energie pentru casa sau afacerea ta. În funcţie de aceste date vei putea alege panourile potrivite luând în calcul eficienţa, dimensiunile şi costul iniţial.
Panourile trebuie instalate în locuri expuse la lumina naturală a soarelui cât mai mult timp în fiecare zi pentru a capta eficient energia din raze. Montajul trebuie asigurat de personal profesionist, cu respectarea tuturor normelor de protecţia muncii şi a indicaţiilor de performanţă ale producătorului. După asigurarea panourilor pe poziţie urmează conectarea la invertor pentru primele teste. Dacă monitorizarea performanţei este satisfăcătoare, panourile pot fi fixate definitiv pe acoperiş.
Panourile solare reprezintă o soluţie alternativă la furnizorii clasici de energie. Alege un partener care îţi oferă consultanţă la faţa locului, prezentându-ţi cele mai bune soluţii adaptate la condiţiile tale.