Din ce în ce mai multe persoane se plâng în zilele noastre și sunt afectate în mod evident de faptul că nu mai au timp. Dar oare și-au pus vreodată întrebarea dacă fac ceva greșit? Oare să fie adevărat că nu mai au timp? Sau poate problema este felul în care îl gestionează, sau mai grav, nu-l gestionează? Timpul este de fapt o resursă infinită, până în momentul în care mori, cel puțin. Așadar, iată câteva tehnici pe care le poți utiliza pentru a te bucura mai mult de el!
Oamenii preferă în general să amâne sarcinile care par prea grele sau care nu sunt neapărat în acord cu valorile lor personale. Din păcate, nu întotdeauna va fi rentabil să facem doar ceea ce ne place, compromisurile fiind uneori necesare. Din păcate, aceste compromisuri nu sunt îmbrățișate cu toată inima, acest fapt explicând și fenomenul de procrastinare.
Procrastinarea mănâncă timp deoarece vei consuma energie amânând ceea ce nu vrei să faci. O soluție mult mai bună ar fi cea care presupune să scapi de cele mai dificile/neplăcute sarcini încă de la începutul zilei. Vei observa cum timpul folosit de la acel punct încolo va fi mult mai bine gestionat.
Tocmai senzația că ai tot timpul din lume poate fi dintre cele mai dăunătoare. Dacă succesul tău depinde de anumite activități, modul cel mai simplu de la realiza în timp util va fi să setezi un termen limită pentru ele. Când ești sigur că le poți face oricând, ai tendința de a le lăsa pentru mai târziu, mereu pentru mai târziu.
Și tocmai așa ajungi în punctul în care este mult prea târziu! Începe prin a face o listă cu toate activitățile, trece timpul necesar lângă fiecare în parte și apoi stabilește prioritățile. La finalul perioadei de lucru vei observa că ai bifat mult mai multe decât în mod normal.
Majoritatea dintre noi pierdem timpul pentru că nu știm cum să prioritizăm activitățile din timpul unei zile. Ne împărțim în prea multe direcții și ajungem să nu acordăm timpul și atenția noastră niciunei probleme pe care trebuie să le rezolvăm. O soluție mult mai bună ar fi să ne ocupăm de sarcini pe rând, în ordinea importanței. Dar cum stabilim această importanță?
Specialiștii ne recomandă să împărțim orice activități în patru categorii:
Nu uita să-ți faci timp inclusiv pentru tine și relaxarea ta. Ai putea de pildă să ieși la o plimbare sau să asculți muzică. Dacă nu vrei să riști să te deranjeze cei din jur, descoperă confortul căștilor over the ear.