Pentru ca activitățile didactice să se desfășoare conform programei, este necesar ca educatorii să aibă la îndemână o serie de materiale. Pe lângă clasicele fișe de lucru, magazinele de profil pun la dispoziția cadrelor din învățământul preșcolar o mulțime de alte accesorii interactive care să transforme orele de curs de la grădiniță într-o reală plăcere pentru cei mici, dar și pentru mentorii lor.
Poți achiziționa materiale didactice Omfal pentru grădiniță la prețuri accesibile, însă nu înainte de a afla ce cuprinde lista completă de cumpărături!
Odată cu amploarea pe care a căpătat-o fenomenul digitalizării, metodele didactice au fost adaptate noilor tendințe. Astfel, foarte populare au devenit tablele școlare magnetice, folosite deseori și în grădinițe. Acestea permit învățarea interactivă, stârnind interesul micuților și facilitând în acest mod eforturile educatorilor.
În funcție de modelul ales, o tablă magnetică poate îndeplini diverse funcții, servind drept suport pentru desene și schițe, sau incorporând facilități suplimentare (ex: abac, ceas etc.).
Jocurile Montessori reprezintă avantaje unice pentru dezvoltarea preșcolarilor, dar nu numai, motiv pentru care ele se numără printre materialele didactice frecvent utilizate în crește și grădinițe. Acestea au fost special create pentru a promova dezvoltarea copiilor prin joacă și se disting de alte tipuri de obiecte distractive destinate princhindeilor și prin prisma materialelor folosite pentru confecționarea lor. În comerț sunt disponibile jucării și jocuri Montessori din lemn, bumbac, sticlă și alte materiale naturale și care au la bază principiile metodei cu același nume.
Creativitatea micuților poate fi pusă la încercare prin experimentarea a diferite tehnici de arte plastice. Desenul, pictura și lucrul manual sunt doar câteva dintre activitățile preferate ale micuților de care se pot bucura atunci când sunt la grădiniță. Pentru toate acestea, sunt necesare însă instrumente de desen și de pictură – de exemplu, culori cerate, creioane colorate, carioci, pensule și acuarele, precum și alte accesorii, cum ar fi hârtia creponată, hârtia glasată, foarfecele, lipiciul, plastelina, iar lista poate continua.
De pe lista materialelor didactice absolut indispensabile în grădinițe nu pot lipsi nici cărțile educative. Acestea trebuie alese, desigur, în funcție de vârsta micuților preșcolari și au rolul de a le stimula acestora apetitul pentru cunoaștere. Totodată, cu ajutorul acestor materiale, educatorii pot insufla copiilor iubirea de lectură, pe care o vor descoperi în primii ani de școală. Dintre cărțile educative recomandate din dotările grădinițelor putem le amintim pe cele cu animale, prin intermediul cărora cei mici pot cunoaște mediul înconjurător. De asemenea, cărțile educative specializate pe diverse discipline – respectiv comunicare, matematică, știință etc. – sunt la fel de utile pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor.
Lista materialelor didactice necesare pentru grădiniță poate fi ajustată în funcție de profilul unității de învățământ preșcolar, precum și de schimbările care apar în programele educative.