Eficiența energetică a clădirilor este un subiect intens dezbătut în prezent, deoarece o casă eficientă din punct de vedere energetic este atât confortabilă, cât mai ales economică. Pentru a fi încadrată într-una dintre clasele energetice superioare, o locuință trebuie să fie mai înainte de orice bine izolată termic. Vata minerală este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba despre izolare, iar alegerea acesteia trebuie să aibă în vedere câteva criterii importante.
Vata minerală este un produs care oferă caracteristici foarte bune de izolare termică, iar având acest aspect în minte s-ar putea să fii tentat să cumperi din orice magazin găsești acest produs. De fapt, ar trebui să achiziționezi vata minerală din magazinele recunoscute pentru produsele pe care le oferă ca să ai garanția că acestea au fost depozitate și transportate în mod corect. Poți găsi vată minerală la preț bun pe MatHaus.ro și te poți bucura de o multitudine de facilități deoarece acest magazin pune accent pe calitatea produselor livrate clienților și pe tot ceea ce înseamnă procesul logistic.
Vata minerală de la Mathaus îți permite să realizezi o multitudine de lucrări de izolare, la orice tip de element structural. Poți izola pereți, pardoseli sau tavane, având garanția că lucrările realizate sunt calitative, materialele sporind și rezistența, și durabilitatea izolațiilor.
Vata minerală se împarte în două categorii: vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă. Ambele tipuri de vată minerală au caracteristici similare, însă există și anumite diferențe pe care uneori este recomandat să le ai în vedere. Spre exemplu, vata minerală bazaltică este un material care rezistă până la temperaturi de circa 700 de grade Celsius, în vreme ce vata de sticlă rezistă până la circa 500-550 de grade Celsius.
De asemenea, coeficientul de conductivitate termică λ este de 0.042 W/mK în cazul vatei minerale bazaltice, în vreme ce vata minerală de sticlă are un coeficient de 0.044 W/mK.
Vata minerală bazaltică este mult mai densă și nu permite transferul maselor de aer și, într-un caz similar, și vata de sticlă face acest lucru aproape la fel de bine. Ambele tipuri de vată minerală au „trăsături“ comparabile cu polistirenul sau spuma poliuretanică pentru izolare, toate aceste materiale fiind de fapt foarte potrivite pentru izolarea elementelor de construcții.
Ambele tipuri de vată minerală sunt naturale, iar de cele mai multe ori exact acest aspect stă la baza alegerii. Vata minerală nu putrezește, nu permite formarea de cuiburi de dăunători și nu se tasează în timp, astfel încât să creeze goluri în izolație.
Vata minerală este unul dintre materialele care costă destul de mult, mai ales comparativ cu alte materiale. La recomandarea inginerului proiectant, vei dori să izolezi casa cu vată minerală tocmai pentru că aceasta are caracteristici foarte bune de izolare. Va trebui să ai grijă să nu cumperi vata bazaltică la cel mai mic preț, deoarece s-ar putea să ai surpriza neplăcută ca materialul să nu calitativ.
Este recomandat să cumperi doar din magazinele cunoscute, pentru că vei vedea că și acestea au oferte periodice la aceste produse, astfel încât să îți poți permite să completezi necesarul pentru casa ta.
Vata minerală este un material care garantează performanțe termice însemnate, iar alegerea corectă a acesteia influențează și modul în care locuința se va bucura de protecție.
Alege în mod corect vata minerală, monteaz-o conform cerințelor inginerului proiectant, luând în calcul grosimea de strat, și bucură-te de o casă mai eficientă din punct de vedere energetic.