Știai că, în prezent, există peste 10.000 de soiuri de struguri de vinificație? Cu toate acestea, doar câteva zeci au cunoscut popularitate și notorietate pe scară largă. [1]
Alegerea unui vin bun este complet subiectivă, în funcție de ce anume îți ghidează papilele gustative. Atunci când optezi pentru o anumită sticlă, printre cele mai importante criterii se numără dulceața vinului, profilurile aromatice, aciditatea, procentul de alcool, precum și tipul de struguri folosiți pentru producerea acestuia. În acest articol afli mai multe informații despre ultimul criteriu enumerat, și anume, principalele soiuri de struguri care ne oferă cele mai bune sortimente de vin.
La nivel mondial, există câteva soiuri de vin recunoscute atât de cei pasionați, cât și de persoanele care apreciază o aromă deosebită. Unele dintre cele mai des întâlnite soiuri de struguri pot fi împărțite în două mari categorii, după culoarea vinului, așa cum urmează.
Acest tip de struguri pentru vin alb este cultivat în întreaga lume, de la Burgundia și Champagne în Franța, până în România. Gustul acestuia este floral, fin și catifelat, cu profiluri aromatice citrice. În funcție de climă și procesul de vinificare, acest tip de vin poate avea fie un gust acid, fie unul luxuriant și onctuos.
Acest tip de struguri produce vinuri albe puternic parfumate, cu arome ierboase, de grepfrut și cătină. Cele mai multe sunt învechite în oțel inoxidabil pentru a-și păstra prospețimea, iar tu poți achiziționa sortimente de vin Sauvignon Blanc sec sau dulce.
Este cultivat în regiunea Veneto, în nordul Italiei, unde se obțin vinuri albe, uscate, cu gust de citrice. Acest strugure este cunoscut sub numele de pinot gris în Alsacia, Franța, sau în alte locuri, atunci când este produs în stil francez, cu fructe mai coapte, alcool mai mult și, uneori, o notă de dulceață.
Originar din Germania, acest soi de struguri produce unele dintre cele mai potrivite vinuri albe pentru îmbătrânire. Riesling are o aciditate ridicată și poate fi fabricat în diverse stiluri, inclusiv ca vin spumant. Printre profilurile aromatice poți regăsi note de lămâie verde, ardezie și caprifoi.
Acest strugure roșu este singurul acceptat în renumitele vinuri roșii din Burgundia, Franța. Pinot noir este cunoscut ca fiind dificil de cultivat, dar pasionații de vin sunt dispuși să plătească un preț ridicat pentru a se putea bucura de arome delicate de cireșe, rodie și cedru.
În prezent, este cultivat în întreaga lume. Dacă vrei să te bucuri de o aromă fructată catifelată, note de prune și afine, poți opta pentru un vin Merlot. În plus, este deosebit de potrivit pentru momentele în care savurezi o friptură sau un platou de brânzeturi.
Acest soi produce vinuri dense, taninice, cu arome de mure, lemn dulce, piper și ciocolată neagră. Vinurile Petit Verdot se potrivesc cel mai bine cu preparatele afumate și cu diferite sortimente de carne roșie.
Cabernet Sauvignon este principalul soi de struguri folosit pentru vinurile de Bordeaux din Franța. Acestea sunt corpolente, cu arome de coacăze negre, mentă și ardei gras, împreună cu cacao și diverse mirodenii provenite din îmbătrânirea în butoaie de lemn de stejar.
În concluzie, vinul este o băutură fascinantă, iar cunoașterea caracteristicilor unui anumit sortiment îți poate aduce multă satisfacție. Acum că ai descoperit care sunt principalele soiuri de struguri de vinificație și care sunt profilurile sale aromatice, alege-l pe cel care-ți surâde cel mai mult și bucură-te de un pahar de vin la masă!
[1] “BESTMEDGRAPE: Out of 10,000 Varieties, Here Some Grapes Types That Might Interest You!” ENI CBC Med, 29 Nov. 2021, www.enicbcmed.eu/bestmedgrape-out-10000-varieties-here-some-grapes-types-might-interest-you. Accesat la 5 Jan. 2023.