Agricultura modernă nu se rezumă la cunoștințe solide despre plante și animale. Este necesar ca firmele și specialiștii din domeniu să înțeleagă și să implementeze concepte de eficiență energetică, pentru a creșterea producției și reducerea costurilor operaționale. Vă prezentăm strategii pragmatice de utilizare a tehnologiilor și echipamentelor inovative, metode de monitorizare și evaluare a consumului de energie în activitățile agricole.
Printre cele mai importante echipamente pentru eficiență în agricultură sunt sistemele de irigare eficiente. Acestea permit economisirea resurselor, prin utilizarea unor tehnici de irigare precise, care minimizează pierderile de apă și energie. Tehnologia LED pentru iluminatul în sere a devenit un instrument tot mai des folosit de fermieri, deoarece permite ajustarea spectrului de lumină, pentru a se potrivi nevoilor specifice ale plantelor, ceea ce duce la o creștere a productivității și la o economie semnificativă de energie. Există diverse opțiuni de finanțare în domeniul agricol, astfel încât fermierii pot să acceseze fondurile necesare achiziționării de tehnologii verzi.
În ceea ce privește echipamentele agricole, sunt disponibile pe piață tractoare și alte mașini agricole cu un consum redus de combustibili. Acestea beneficiază de tehnologii avansate, sisteme de ghidare prin display digital, funcție full automat. În plus, multe ferme au început să producă energie regenerabilă, cu echipamente precum panouri solare sau turbine eoliene. Acestea pot ajuta la compensarea consumului de energie al fermei și chiar la vânzarea surplusului de energie către rețeaua națională.
Monitorizarea eficienței energetice în activitățile agricole implică utilizarea unor metode specifice, printre care se numără utilizarea de sisteme automate de monitorizare a consumului de energie, analiza facturilor la utilități și evaluarea performanțelor echipamentelor agricole. Este necesară stabilirea unui set de indicatori de performanță energetică. Aceștia pot include consumul de energie pe unitatea de producție, randamentul energetic al diferitelor echipamente sau procese, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră ș.a.
Este necesară implementarea unui sistem de management al energiei, pentru monitorizarea și evaluarea eficienței energetice. Acesta include definirea obiectivelor și a politicilor energetice, identificarea oportunităților de îmbunătățire. Există diverse tehnici și metode de evaluare a eficienței energetice, de exemplu auditul energetic și analiza de ciclu de viață sau evaluarea cost-beneficiu. Auditul energetic oferă o imagine detaliată a consumului de energie și determină zonele în care se pot realiza economii de energie. Analiza de ciclu de viață ajută la evaluarea impactului pe care-l au diferite tehnologii sau practici agricole asupra consumului de energie. Evaluarea cost-beneficiu contribuie la identificarea celor mai eficiente soluții din punct de vedere economic.
Cadrul legislativ are un rol important în implementarea politicilor de eficiență energetică în agricultură. La nivelul Uniunii Europene au fost adoptate directive specifice: standarde de eficiență energetică, programe de subvenționare și finanțare, scheme de certificare și etichetare energetică, standarde obligatorii pentru producția de biocombustibili ș.a. În urma analizei diferitelor politici și reglementări existente, au fost stabilite direcții de acțiune pentru dezvoltarea unor politici și reglementări care să sprijine eficiența energetică în agricultură.
Este vorba despre crearea unor noi mecanisme de finanțare, promovarea tehnologiilor inovative, încurajarea practicilor de agricultură durabilă. Se pune accent pe energii regenerabile în agricultură, prin culturi energetice utilizate la fabricarea fabricarea biocombustibililor (biodiesel, bioetanol). Firmele interesate de acest domeniu vor beneficia de mecanisme diversificate de stimulare a producţiei de materie primă pentru obţinerea biocombustibililor. Vor fi acordate facilităţi producătorilor agricoli pentru cultivarea plantelor energetice, precum și stimulente pentru colectarea deşeurilor agricole şi silvice.