De obicei, atunci când ești răgușit sau simți că te ustură gâtul, cel mai probabil te așteaptă o răceală sau o gripă. Dar dacă aceste simptome te urmăresc de ceva timp, există posibilitatea ca vinovatul să nu fie un virus, ci o problemă cu sfincterul esofagian interior. Acesta este mușchiul care controlează trecerea dintre esofag și stomac, iar atunci când nu se închide complet, acidul din stomac și alimentele ies înapoi în esofag. În termeni medicali, atunci când fluxul acidului gastric se inversează, vorbim despre reflux gastroesofagian sau reflux acid.
Unul dintre simptomele clasice ale refluxului gastroesofagian sunt arsurile la stomac, o durere în partea superioară a abdomenului și în piept, care poate fi confundat cu un atac de cord. Aciditatea apare atunci există surplus de secreție de acizi în glandele gastrice ale stomacului, care de cele mai multe este declanșată de consumul de alimente picante, iar o metodă eficientă pentru calmarea simptomelor este administrarea de cărbune medicinal capsule.
Iată care sunt principalele motive pentru aciditate și arsuri la stomac:
În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, presiunea adăugată asupra abdomenului și stomacului poate face ca acidul gastric să se reverse în esofag, provocând aciditate și arsuri la stomac.
În funcție de sensibilitățile personale, anumite alimente sau băuturi pot declanșa reflux acid și arsuri la stomac. Printre cele mai comune alimente se numără ceapa, roșiile și produsele derivate, alimentele picante, citricele, băuturile cu cofeină, carbogazoase ori cu alcool.
Aciditatea la stomac poate fi provocată de administrarea anumitor medicamente comune sau eliberate pe bază de rețetă pentru diverse afecțiuni specifice. Aspirina sau ibuprofenul, dar și antihistaminicele sau antidepresivele reprezintă un factor de risc pentru declanșarea refluxului acid sau arsurilor la stomac.
Animite alegeri neinspirate, cum sunt fumatul, consumul de alimente grase, mâncatul târziu sau mesele copioase, reprezintă cauze comune pentru aciditatea gastrică.
Dacă te confrunți des cu o digestie leneșă și cu aciditate gastrică, îți recomandăm să respecți următoarele sfaturi, care pot ușura sau chiar elimina simptomele.