Colonul, sau intestinul gros, este partea terminală a sistemului digestiv și are un rol important în procesul de absorbție a substanțelor nutritive din alimente, precum și în eliminarea resturilor și toxinelor din organism. De sănătatea lui depind digestia, imunitatea intestinală și buna funcționare a organismului în ansamblu. Pentru a menține colonul sănătos, specialiștii Fares au câteva recomandări importante.
Dieta este primul și cel mai important factor care influențează digestia. E bine să fie echilibrată, variată, bazată pe cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase, lactate slabe și cât mai puțin procesate. Carnea e necesară, dar în cantitate mai mică și să fie slabă (fiartă, la cuptor sau pe grătar). Foarte benefice sunt alimentele fermentate (iaurtul, chefirul, murăturile), deoarece conțin bacterii benefice pentru flora intestinală.
Mănâncă regulat, la ore fixe, astfel îți reglezi funcțiile intestinului gros, peristaltismul, digestia. Evită mesele copioase, grase, grele, abuzurile de orice fel și combinațiile nefericite din farfurie, care produc gaze intestinale.
Fibrele au proprietatea de a absorbi apa și a-și mări volumul, devenind un compus vâscos care adaugă volum bolului alimentar și facilitează înaintarea lui mai ușoară în intestin. Practic, fibrele alimentare ne păstrează o peristatică normală, susținând sănătatea colonului și a tubului digestiv. Se găsesc în cereale integrale, tărâțe de psyllium, legume și fructe.
Pe de cealaltă parte, unele alimente e bine să le eviți sau să le consumi cu moderație. Colonului nu-i plac condimentele prea iuți, care irită mucoasa, mâncarea de la fast-food (săracă în nutrienți și bogată în grăsimi rele), prăjelile. Apoi, semipreparatele, mezelurile și alcoolul conțin substanțe care pot inflama intestinul gros și pot crește riscul de a dezvolta cancer. De asemenea, evită dietele pe bază de proteine animale (în special carne roșie), care exclud fibrele și duc la constipație.
Lichidele cresc fluiditatea și conținutul colonului, ajută digestia și previn constipația. Apa, ceaiurile medicinale, supele, sucurile proaspăt stoarse de fructe sau de-a dreptul fructele proaspete (pepene, mere, citrice), toate acestea trebuie consumate din belșug.
Cei care suferă de colon iritabil și colici intestinale pot apela la remedii naturiste sub formă de ceaiuri și capsule din plante. Spre exemplu, un excelent ceai pentru colon iritabil conține cardamon, mentă, mușețel, șerlai, tei, valeriană, sunătoare, lavandă și maghiran. Este calmant, antispastic, stimulează secreția sucurilor gastrointestinale și ajută la eliminarea gazelor. Capsulele și ceaiurile pentru colon iritabil se administrează în cure de 2-3 luni.
Efortul fizic pune la treabă și mușchii abdominali, stimulează contracțiile normale ale intestinelor și, astfel, ajută digestia.
Cu cât scaunul staționează mai mult timp în colon, cu atât devine mai uscat, mai tare și mai dificil de eliminat. Odată cu scaunul, staționează și toxinele, lucru deloc indicat. Dacă ai tendință spre constipație, revizuiește-ți stilul alimentar și apelează la remedii naturiste din plante cu efect laxativ și cu conținut ridicat în fibre dietetice ce își măresc volumul și stimulează eliminarea scaunului. Spre deosebire de produsele de sinteză, tratamentul naturist nu dă dependență, doar normalizează tranzitul, lubrifiază intestinele și face defecația mai ușoară.
Pentru a preveni constipația, nu amâna niciodată nevoia de a merge la toaletă și fă-ți un program, o rutină. În felul acesta, se normalizează tranzitul, ceea ce suține sănătatea colonului.
Stresul persistent afectează sistemul digestiv și sănătatea colonului. Persoanele care au un nivel ridicat de cortizol în organism (așa-numitul „hormon al stresului”) pot dezvolta, pe lângă multe boli autoimune, și sindromul de colon iritabil.
Dacă începi să ai dureri abdominale persistente, modificări ale scaunului și ale tranzitului, sângerări în scaun, mergi urgent la medicul gastroenterolog. Amânarea diagnosticului și a tratamentului pot duce la cronicizarea afecțiunii sau chiar la probleme mai grave (în cazul unui eventual cancer). De asemenea, trebuie făcute investigații de rutină, în special după 50 de ani și de către cei cu istoric de cancer de colon în familie.
Sindromul de colon iritabil, constipația, diareea, hemoroizii, diverticulita, boala inflamatorie intestinală, polipii colonici, până la cancerul de colon – acestea sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot apărea, dacă nu ai grijă de sănătatea colonului. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a preveni orice fel de problemă, dar și pentru a menține o digestie bună, un organism sănătos, o stare de bine!