Talentul este esențial atunci când ai o foaie în față și un creion în mână și urmează să creezi un desen care să ilustreze propria ta viziune. Totuși, și tehnica prin care o faci este la fel importantă. Dacă îți dorești să te perfecționezi și să treci de la amator la profesionist în arta desenului, atunci ai nevoie să știi câteva lucruri practice, pe care să le aplici întocmai.
Nu uita că talentul nativ este punctul de plecare, însă ai nevoie de exercițiu și de experiență pe care o acumulezi în timp pentru a avea o tehnică de desen din ce în ce mai bună.
Iată câteva sfaturi despre cum sa îți perfecționezi tehnica de desen:
Primul pas pentru obținerea desenului perfect este concentrarea. Privește foaia, ia în mână creionul și începe să trasezi linii. Vei obține o schiță. Aceste schițe nu trebuie să lipsească niciunui începător în artele desenului. Ele au rolul precis de a-ți arăta posibile greșeli, linii pe care vrei să le schimbi sau alte detalii pe care vrei să le evidențiezi. În plus, ideea de schiță îți va oferi mai multă libertate la nivel mental pentru a experimenta și pentru a te juca. Exersează și realizează oricâte schițe consideri că este nevoie înainte de a te apuca de desenul final. Vei vedea că astfel o să obții o viziune mai clară asupra a ceea ce vrei să creezi. Dacă ai greșit, ia-o de la capăt. Șterge liniile și desenează altele noi. Dă-ți voie să greșești și să o iei de la capăt. De asemenea, compară schițele între ele! În mod sigur, vei sesiza diferențe și vei putea decide unde mai ai de lucrat.
Orice operă de artă are la bază trei caracteristici: talentul celui care o realizează, munca sa și instrumentele adecvate. Pentru a-ți perfecționa tehnica de desen, investește în creioane de calitate și folosește-le cu atenție. Adaugă trusei tale și creioane colorate profesionale, cu ajutorul cărora poți să evidențiezi anumite linii și forme sau să oferi un detaliu personal desenelor tale.
De asemenea, acordă atenție felului în care folosești creioanele. Conturează detalii și creează linii precise cu ajutorul vârfului. Lateralele vârfului, în schimb, vor fi utilizate pentru umbre și linii difuze, dar și pentru a acoperi zone mai mari. Tehnica prin care le obții? Ține creionul paralel cu foaia de desen.
Perfecționarea tehnicii este esențială pentru orice începător în ale desenului, însă la fel de important e să-ți pui pe foaie propria viziune. Nu te sfii să-ți personalizezi desenele ori de câte ori simți nevoia. Folosește liniile, umbrele și culorile pentru o aduce originalitate lucrării tale.
Dacă ai talent la desen, trebuie să ai și răbdare. Iar dacă această caracteristică nu este punctul tău forte, e cazul să lucrezi cu tine. O tehnică de desen foarte bine pusă la punct implică răbdare și capacitatea de a exersa și a vedea greșelile acolo unde ele există. Înainte de a începe să desenezi, relaxează-ți tot corpul, inclusiv mâna cu care lucrezi. Nu uita de plăcerea desenatului și de faptul că arta se asociază cu „frumosul”.
Există două aspecte care îți personalizează lucrarea. Desenul tău va fi diferit în funcție de lumină și de elementele proprii pe care i le aduci. O tehnică de desen îmbunătățită înseamnă să știi dacă lumina este potrivită pentru a aduce echilibru lucrării tale, iar folosirea culorilor îi va oferi o notă personală.
O tehnică de desen îmbunătățită nu înseamnă doar să respecți niște reguli astfel încât totul să iasă perfect. Nu uita că un artist desenează din plăcere, iar din pasiunea pe care o pune în lucrarea sa pot ieși capodopere.