Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care gustul cafelei este atât de diferit? O bei la birou sau la diverse cafenele și de multe ori nu are aceeași aromă, intensitate sau cremozitate. Prepararea cafelei presupune un proces elaborat, la fel ca și alegerea boabelor perfecte. Iar dacă ești o persoană iubitoare a licorii magice și nu-ți începi ziua fără să o savurezi, atunci vei dori să știi cum faci să obții cea mai bună cafea la un espressor profesional.
Vei mai găsi mai jos pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a prepara o cafea perfectă, care să îmbine gustul, cremozitatea și chiar și temperatura optimă de servire:
Un espressor profesional este o mașinărie care are o mulțime de mecanisme menite să ducă la prepararea cafelei perfecte. Înainte de a o obține, e necesar să pregătești aparatul așa cum se cuvinte. Espressoarele silențioase au nevoie de un timp semnificativ de încălzire, care ajunge uneori până un sfert de oră, poate chiar 20 de minute. Așadar, asigură-te că are suficientă apă și lasă-l să se încălzească înainte de prima folosire.
Una dintre cele mai importante etape este alegerea cafelei. Vei opta pentru boabe, pe care espressorul profesional le va măcina pe loc, înainte de a o prepara. Asigură-te că folosești o cafea de foarte bună calitate, care să fie prăjită mediu și nu de foarte mult timp. Trebuie să știi că tipul cafelei și modul de prăjire reprezintă cam jumătate din succesul produsului final. Sunt numeroase tipuri de boabe, cu origini diferite, însă important e ca ele să fie de o calitate superioară. Apelează la magazine specializate în cafea și încearcă diverse sortimente. Poți încerca prăjire medie sau intensă, în funcție de cât de amară vrei să fie cafeaua ta. Pont: Cel mai bun espresso se obține din boabe prăjite de cel mult trei săptămâni.
Poate că nu te-ai gândit la acest aspect, dar calitatea apei pe care o folosești influențează gustul cafelei, dar și funcționarea optimă a espressorului. Utilizează o apă care să fi fost trecută printr-un filtru.
Espressorul tău profesional va râșni cafeaua în cantitatea potrivită, iar dacă ție îți revine sarcina să o presezi în portafiltru și să o pui la preparat trebuie să știi că acest proces de tampare nu se face oricum. Tamperul este acel obiect metalic, sub forma unui disc gros, cu ajutorul căruia vei presa cafeaua în filtru. E important ca suprafața să fie uniformă și suficient presată, astfel încât apa care trece prin cafeaua măcinată să-i extragă aroma în mod uniform. Ai grijă căci în cazul în care presezi prea tare, procesul de preparare va fi îngreunat și riști să obții o cafea prea amară.
E greu de crezut, însă un espresso nu se servește niciodată într-o ceașcă rece. Cănile de cafea, inclusiv cele pentru cappuccino, latte sau flat white, se încălzesc ușor înainte de utilizare. Motivul este lesne de înțeles. Ceramica rece din care este realizată ceașca va răci imediat cafeaua, lucru pe care nu ți-l dorești. Așează cana deasupra espressorului, unde de regulă este emanată căldură.
O cafea bună înseamnă un proces de preparare atent realizat, cu materie primă de calitate și ceva atenție la detalii. Folosește boabe atent și nu de foarte mult timp prăjite, o apă filtrată, lapte (dacă este cazul) cu un procent de grăsime de 3.5% și o ceașcă ușor încălzită pentru a menține temperatura băuturii tale. Apoi savurează în tihnă cafeaua, acasă cu familia sau cu colegii la birou.