Igrasia este o problemă foarte serioasă ce poate apărea în casele vechi, dar și în locuințele moderne, iar aceasta poate pune în pericol sănătatea celor care trăiesc zi de zi în gospodărie, alături de un aspect inestetic și neprimitor al casei. Pentru o locuință lipsită de igrasie, este important să descoperi care sunt cauzele și factorii de risc, dar și soluțiile pentru remedierea situației neplăcute!
Ai investit într-o locuință nouă sau te confrunți în propria casă cu igrasie? Atunci iată care sunt cele 7 metode de prevenție pentru combaterea și evitarea igrasiei prezentă în încăperile gospodăriei tale.
Termoizolarea acoperișului si a pereților va diminua considerabil apariția igrasiei în locuință. Termoizolarea are rolul de a reduce diferențele de temperatură între pereți/acoperiș si încăpere, pentru a preveni sau a diminua formarea condensului. De asemenea, este importantă blocarea pătrunderii apei din precipitații prin acoperiș. Cu toate acestea, în interiorul casei se poate crea condens și vapori de apă ce pot cauza igrasia pe tavan și pereți.
Astfel, impermeabilizarea acoperișului și evitarea pătrunderii apei în strucura casei necesită un proiect de calitate, cu materiale excelente hidroizolatoare, ventilație, membrane pentru protecție împotriva vaporilor și alte materiale necesare pentru hidroizolarea țevilor, jgheaburilor, rosturilor sau a altor fisuri. Impermeabilizarea acoperișului nu reduce doar riscul apariției igrasiei, ci întărește structura acestuia și oferă proprietăți termice.
Schimbările bruște de temperatură pot duce la apariția igrasiei în casă. Este recomandat să menții temperatura între 18 și 23 de grade Celsius, atât pentru integritatea locuinței, dar și pentru sănătatea celor din gospodărie. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât va crește și umiditatea.
Pentru a evita condensul și apariția igrasiei în locuință este indicat să folosești hota de fiecare dată când gătești, mai ales dacă aragazul, plita sau cuptorul nu se află lângă geam sau lângă o sursă naturală de aerisire și ventilație. Hota va absorbi aburul din bucătărie, fără ca umezeala să pătrundă în pereți.
Indiferent dacă stai la apartament sau casă, este important de reținut că uscarea rufelor în locuință poate determina în timp apariția igrasiei. În cazul în care nu beneficiezi de curte, verandă, balcon sau terasă, atunci asigură-te că aerisești foarte bine camera atunci când hainele și celelalte obiecte proaspăt spălate se află la uscat.
Există foarte multe apartamente, și chiar case, care nu beneficiază de geam la baie, așadar este necesar să instalezi un sistem de ventilație pe care să-l folosești de fiecare dată când faci duș. Astfel, aburii calzi nu se vor impregna în pereți și tavan, creând cu ajutorul ventilației un mediu sănătos și aerisit.
Plantele udate din abundență pot crește nivelul umidității din locuință, mai ales dacă ți-ai creat o oază de natură și relaxare în casă. Plantele au nevoie de îngrijire corespunzătoare și de un nivel mediu de apă. În cazul în care acestea sunt „înecate” cu apă, ele se pot ofili rapid, așa că pentru a preveni apariția igrasiei și pentru o îngrijire corespunzătoare a plantelor, asigură-te că nu folosești o cantitate mare de apă atunci când le uzi.
Aerisirea frecventă a încăperilor este una dintre cele mai bune soluții pentru evitarea și prevenirea apariției igrasiei. Deschide ferestrele larg în fiecare dimineață sau ține-le pe acestea rabatate pe perioada zilei. În cazul în care ai animale de companie, asigură-te că fiecare geam este dotat cu plase de protecție.
Igrasia este o problemă majoră pentru sănătatea locatarilor și a casei deopotrivă deoarece influențează negativ microclimatul din interiorul locuinței. Pentru a elimina definitiv igrasia din casă este important să ții cont de informațiile primite în acest articol și să acționezi încă de la primul semn!