Bucătăria este un spațiu destinat activităților practice, așa că funcționalitatea trebuie să fie o caracteristic definitorie. În același timp, bucătăria trebuie să ofere și un ambient plăcut pentru servirea mesei și savurarea cafelei de dimineață, însă și pentru perioadele îndelungate pe care le petreci aici gătind.
Există mai multe stiluri de amenajare care îmbină armonios latura practică a unei bucătării cu cea estetică, iar în cele ce urmează poți afla care sunt cele mai cunoscute dintre ele.
Acest stil de amenajare nu se demodează niciodată, păstrându-și caracteristicile definitorii dar adaptându-se din mers vremurilor moderne. Stilul clasic se bazează pe alegerea unui element focal care să atragă privirea imediat ce intri într-o încăpere. În cazul bucătăriei, primul lucru care atrage atenția într-o bucătărie clasică este mobilierul, realizat din lemn masiv cu elemente sculptate și ornamente făcute să se remarce.
Mobila poate fi considerată elementul focal, iar finisajele din materiale naturale se potrivesc perfect cu aceasta. Lemnul, marmura sau piatra naturală sunt cele mai întâlnite materiale în decorul bucătăriilor clasice, iar culorile dominante sunt albul, bejul, griul și maroniul în nuanța lemnului.
Din punct de vedere estetic, toate elementele unei bucătării vintage – începând cu mobilierul și continuând cu electrocasnicele, obiectele sanitare și bateria de bucătărie – trebuie să arate ca cele de la jumătatea secolului trecut. Într-o astfel de bucătărie mobilierul este din lemn, la fel și pardoseala, iar culorile acestor două elemente sunt alb și maro. Paleta cromatică este completată de elemente în culori pastelate cu accente calde, care transformă bucătăria într-un spațiu familiar și primitor. Ca decorațiuni, poți folosi plante de apartament dar și postere sau panouri publicitare vechi. Electrocasnicele pot fi de ultimă generație însă designul trebuie să fie similar cu cel al aparatelor folosite în anii ‘50-’60 ai secolului trecut.
Este un stil care poate fi perfect adaptat bucătăriilor mici dar și situației în care dorești să ai cât mai mult spațiu la dispoziție. Minimalismul se bazează pe folosirea elementelor de strictă necesitate și eliminarea oricărui detaliu care nu are o utilitate anume. Prin urmare, mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, la fel și electrocasnicele și chiuveta. Faianța și gresia trebuie să aibă texturi simple, fără modele, iar culorile recomandate sunt cele deschise. Dulapurile clasice pot fi înlocuite cu dulapuri suspendate, pentru a câștiga mai mult spațiu. Tot din același considerent, poți folosi o masă și scaune pliante, pe care să le strângi arunci când nu este nevoie de ele.
Stilul modern poate fi considerat un stil minimalist ceva mai elaborat, care punctează mai bine la capitolul estetic. Elementele principale trebuie să se rezume și în acest caz la strictul necesar, pentru că una din caracteristicile stilului modern este spațiul cât mai aerisit. În acest caz, mobila și electrocasnicele mari trebuie să aibă forme geometrice bine definite, cu linii drepte și colțuri ferme. Obiectele trebuie să fie bine aliniate, iar astfel bucătăria capătă un aspect 3D creând din start impresia unui spațiu curat și ordonat. Culorile dominante sunt albul și celelalte nuanțe deschise, însă și elementele în culoarea lemnului natural se potrivesc perfect în decor.
Dacă ai o casă de vacanță sau ești foarte atras de natură și viața simplă de la țară acest stil este perfect pentru bucătăria ta. O caracteristică principală este mobilierul din lemn masiv, alături de finisajele din materiale naturale. Decorațiunile joacă și ele un rol important, fiind reprezentate de ștergare, țesături, vase din lut și tacâmuri din lemn expuse pe rafturi sau agățate direct pe perete. Nimic nu trebuie să iasă în evidență în mod special, însă întregul decor trebuie să dea spațiului un aer primitor.
Acestea sunt cele mai des folosite stiluri de amenajare pe care le vei întâlni în bucătăriile din România, indiferent de zona în care ai merge.