Diversificarea alimentației bebelușului este o etapă importantă în îngrijirea și dezvoltarea acestuia. După câteva luni de la naștere, laptele mamei nu mai asigură toți nutrienții necesari. Înainte de a introduce alimente noi în dieta copilului, părinții trebuie să se asigure că acesta este pregătit. Astfel, micuțul trebuie să aibă cel puțin 5 kg, să aibă un control bun al limbii și să arate curiozitate și dorință de a experimenta. Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni și poate fi un proces destul de laborios. Cei mici pot refuza orice aliment la început, de aceea, răbdarea este importantă. La fel de utile sunt și cele 10 sfaturi pe care ți le prezentăm în continuare.
Înainte de masă, este bine să îl lași pe cel mic să vadă mâncarea pe care o pregătești. Îl poți lăsa în scaunul lui cât timp faci preparatele. Un scaun de masă pentru bebeluși de la Jucării Online este stabil și confortabil, astfel că pruncul va sta bine în el cât timp îți faci tu treaba. Vorbește cu el și arată-i ingredientele, pentru a se familiariza cu acestea.
Masa nu este doar un prilej de a astâmpăra foamea, ci și un prilej de apropiere și educație. Copilul vede ce și cum mănâncă persoanele din jur și învață. El poate arăta spre o farfurie care îl atrage sau chiar întinde mâna spre alimentul pe care și-l dorește. Masa alături de ceilalți favorizează diversificarea.
Juniorul poate respinge mâncarea, de aceea, este bine să îi dai porții foarte mici și să vezi dacă îi place. Nu încerca să-l îndopi, pentru că va scuipa tot. Uneori, este nevoie de încercări repetate, în zile diferite, pentru ca pruncul să accepte hrana.
Stomacul unui bebeluș este mic, așa că porțiile trebuie să fie pe măsură. Hrănirea excesivă poate provoca disconfort abdominal, vomă sau diaree. Dă-i porții mici și dese.
Nu forța copilul să mănânce prea multe alimente noi într-un timp scurt. Păstrează un interval de 3-4 zile între alimentele noi. Astfel, corpul are timp să se obișnuiască treptat cu acestea. În plus, așa poți identifica precis alimentul declanșator, în cazul unei alergii.
Laptele rămâne important și după diversificare, atât din punct de vedere nutritiv, cât și psihologic. Puiul se liniștește când suge la sân sau de la biberon. Îi poți oferi lapte matern sau tip formulă până la vârsta de 1 an sau chiar mai mult.
Organismul unui bebeluș nu este pregătit pentru a metaboliza zahărul și sarea, astfel că acestea pot provoca probleme de sănătate grave. Oferă-i în schimb fructe și legume, care conțin zaharuri sănătoase și minerale.
Carnea este un aliment mai greu digerabil, deși nutritiv, de aceea, nu trebuie să începi cu aceasta. După 7 luni, lasă-l să mănânce carne dar doar de pasăre și vițel, fiartă înăbușit și pasată cu mixerul.
Este important să transmiți o energie pozitivă bebelușului. Dacă ești încordată și nervoasă, masa va deveni neplăcută pentru cel mic și diversificarea va fi mai dificilă. Fii relaxată și bucură-te de această etapă din dezvoltarea copilului.
Există multe persoane care grăbesc diversificarea și care oferă copiilor alimente nesănătoase. Sfaturile lor pot face mult rău. Discută cu un medic pediatru și urmează indicațiile acestuia.
Diversificarea este prima etapă în construirea relației dintre copil și mâncare. Este important să ții cont de sfaturile de mai sus pentru ca totul să decurgă bine.