Apa curată și clară din piscină atrage toate privirile, indiferent că vorbim de un bazin public sau de unul privat. Igienizarea și tratarea apei nu este importantă doar pentru aspectul plăcut, ci și pentru sănătatea celor care înoată în piscină. Descoperă în continuare ce poți face pentru a păstra apa limpede și atrăgătoare.
Dacă vrei să te bucuri întreg sezonul de un bazin cu apă perfectă, trebuie să iei în considerare anumite acțiuni regulate de igienizare: testează apa și adaugă soluții pentru dezinfectarea și întreținerea piscinei, curăță suprafața apei și bazinul, instalează un sistem de filtrare și recirculare.
Un parametru important este pH-ul apei din piscină. Acesta se poate testa simplu, cu benzi, cu un kit sau cu un aparat electronic. Valorile optime sunt cuprinse între 7.2 și 7.6. Dacă pH-ul scade sub 7.0, apa este prea acidă și afectează ochii și mucoasele. De asemenea, produce coroziunea părților metalice din piscină.
În schimb, o valoare care depășește 7.8 duce la o dezinfectare deficitară a apei și la un aspect tulbure. Aceasta este bazică și cauzează iritații ale pielii pentru înotători. Nivelul pH-ului poate fi corectat cu soluții pH minus/plus sau cu alte tipuri de tratamente. De asemenea, apa poate fi dezinfectată periodic cu produse pe bază de clor sau de oxigen activ: tablete cu acțiune rapidă, granulat ș.a.
O acțiune care trebuie făcută zilnică sau cât mai des este adunarea mizeriilor de la suprafața apei. Acest lucru se poate realiza cu o plasă de piscină cu mâner telescopic. Astfel, bazinul are un aspect îngrijit și apa poate fi recirculată fără probleme.
Pentru eliminarea particulelor foarte mici din apă, este necesară instalarea unui sistem de filtrare și de recirculare a apei. Cele mai comune tipuri de filtre pentru piscină sunt cele cu nisip, cu cartuș sau cu diatomee. Alege o pompă de recirculare potrivită pentru suprafața bazinului tău, cu un debit suficient de mare.
Menținerea apei curate nu presupune doar tratarea și igienizarea acesteia, ci și curățarea temeinică a bazinului. Pentru a evita sau a elimina algele, poți folosi o soluție algicidă. În plus, spală pereții și fundul piscinei înainte de a o umple cu apă. În timpul sezonului, aceștia pot fi îngrijiți cu o perie cu mâner telescopic sau cu un aspirator special.
Piscina poate fi acoperită cu o prelată când nu este folosită, pentru a evita adunarea frunzelor sau a mizeriei în apă. Totodată, împiedici modificarea pH-ului în zilele ploioase. Ai posibilitatea de a monta o prelată retractabilă, automată sau manuală, pe care să o folosești pe tot parcursul anului. O alternativă bună este folosirea unei prelate fixe pe timpul iernii.
Igienizează corespunzător apa din bazin atât pentru a o menține limpede, cât și pentru a crea un mediu sigur de înot. Descoperă care sunt eventualele cauze care provoacă modificarea calității apei și folosește soluțiile adecvate pentru revenirea la o piscină curată și dezinfectată.