Ai o furgonetă și te gândești să începi o mică afacere în domeniul transportului de marfă? Îți spunem din start că e o idee foarte bună, pentru că o astfel de activitate se poate dovedi profitabilă, dacă reușești să câștigi încrederea câtorva clienți.
Pentru aceasta, va trebui să îți pregătești furgoneta în mod corespunzător, iar noi îți oferim câteva sfaturi care să te ajute.
Prețul unei furgonete noi este destul de piperat, așa că mulți proprietari preferă să achiziționeze astfel de vehicule la mâna a doua. Dacă și tu te numeri printre ei, primul pas în direcția noii tale afaceri este o vizită la service, pentru a te asigura că mașina este în regulă din punct de vedere tehnic.
Se impune o revizie amănunțită, urmată de remedierea eventualelor defecțiuni și schimbarea pieselor care și-au depășit perioada de utilizare.
De asemenea, trebuie să te preocupi și de aspectul exterior al furgonetei, pentru că o mașină cu vopseaua sărită sau străpunsă de rugină nu poate face o impresie bună clienților.
Domeniul transportului de mărfuri este unul foarte diversificat, datorită varietății mari de produse. Nu poți transporta cu furgoneta absolut orice, pentru că există mai multe categorii de mărfuri, care necesită o anumită echipare a vehiculului.
Așadar trebuie să stabilești care sunt categoriile de mărfuri pentru care se pretează vehiculul tău, apoi să te decizi pentru un anumit tip de transport.
În luarea acestei decizii trebuie să studiezi și piața, pentru a vedea care ar fi activitățile mai profitabile, ce tarife se practică și care sunt potențialii clienți.
În funcție de hotărârea pe care o vei lua, poți stabili ulterior care sunt accesoriile pentru echiparea dubei de care vei avea nevoie. Siguranța mărfii este de maximă importanță pentru orice transportator, așa că acesta trebuie să fie primul criteriu în alegerea accesoriilor necesare.
Orice mică deteriorare a mărfii pe timpul transportului de poate costa atât din punct de vedere material, cât și al imaginii, iar astfel riști să pierzi bani dar și clienți.
Nu încerca să faci economie căutând cele mai ieftine accesorii, pentru că acestea sunt de calitate slabă, iar o astfel de alegere te poate costa scump mai târziu.
În funcție de tipul mărfii pe care vrei să o transporți, vei avea nevoie de chingi și lanțuri de ancorare, bare de blocare pentru a împiedica alunecarea, precum și prelate sau alte tipuri de învelișuri pentru protejarea mărfii.
Dacă vei transporta colete de dimensiuni mai mici, ar fi o idee bună să echipezi duba cu niște rafturi de depozitare. Acestea permit o mai bună organizare a mărfii, asigurând totodată stabilitatea coletelor pe timpul transportului.
De asemenea, pentru încărcăturile fragile sau mărfurile depozitate în stive, sunt necesare materiale de umplutură. Acestea acoperă golurile dintre marfă și pereții dubei, împiedicând astfel lovirea încărcăturii în timpul transportului.
Ca orice activitate, și transportul de mărfuri este guvernat de anumite reguli și prevederi legislative, pe care nu trebuie să le ignori. De aceea, trebuie să te documentezi temeinic și în acest sens pentru a afla care sunt documentele de care ai nevoie pentru a lucra legal.
Nu risca să lucrezi la negru, pentru că sancțiunile pentru astfel de abateri sunt drastice, și e de ajuns să fii oprit o singură dată la un control pentru a-ți ruina toată afacerea.
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, ai toate șansele de reușită, iar în câțiva ani poți trece de la o simplă furgonetă la o întreagă flotă de autovehicule de transport.