Inca din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost folosit mai intai pentru a face focul, apoi in cabane primitive iar, in zilele noastre, pentru a crea adevarate case de vacanta in comuniune cu natura. Desi este un material ce se regaseste din abundenta, durabil, usor de intretinut, constructiile din lemn au si o serie de vulnerabilitati.
Printre cele mai importante sunt rezistenta scazuta la umiditate, apoi la insecte si, in final, la foc. Pentru fiecare dintre probleme exista si o solutie: pentru umiditate – hidrofugarea, pentru insecte – antiseptizarea, iar pentru incendii – ignifugarea.
In zilele noastre, oamenii au devenit tot mai deschisi la solutiile de protectie a locuintelor din lemn in cazul incendiului, deci ignifugarea este extrem de importanta. Ca sa te bucuri de servicii de calitate, in deplina siguranta, cel mai bine ar fi sa optezi la servicii-ignifugare.ro realizate cu simt de raspundere, de catre companii.
Desi ignifugarea nu exlude, in totalitate, riscul aparitiei unui incendiu, acest tratament lemn ii imbunatateste considerabil comportamentul la foc. Cu alte cuvinte, Altfel spus, solutiile ignifuge folosite reduc viteza de propagare a flacarilor, nu intretin arderea si ajuta la intarzierea ei, oferind timp pentru a interveni cu mijloace de stingere a incendiilor.
Ignifugarea lemnului – principalele beneficii aduse constructiei:
Aplicabiliatea solutiilor de ignifugare
Ignifugarea este un proces de tratare lemn care poate fi aplicat atat in cazul constructiilor existente, cat si a celor aflate inca in faza de proiect.
In cazul unei constructii din lemn deja existente, este foarte important ca lemnul sa fie tratat in prealabil impotriva daunatorilor, eliminat mucegaiul si fungii. Ignifugarea asigura si protectie impotriva acestora, deci aplicarea acestei solutii se poate face si pe lemn nou sau vechi, cu conditia sa nu aiba defecte cauzate de atacuri biologice sau structurale de genul fisurilor, crapaturilor sau golurilor provocate de absenta nodurilor.
Ignifugarea se recomanda a fi realizata in cazul unor constructii noi, constructii vechi sau reabilitate, orice tip de structura care inglobeaza constructiv lemnul, orice cladire care se doreste a fi protejata, mansarde de blocuri, poduri sau sarpante de case.
De mentionat ar fi ca aplicarea solutiei nu se face o singura data, mai ales daca vorbim despre cea a suprafetelor exterioare : cel putin o data la 3 ani, dar poate fi refacuta la perioade de timp bine stabilite, pentru un plus de siguranta.