Un aparat de aer condiționat este o adăugire aproape indispensabilă la dotările locuinței tale. Acesta joacă un rol major în păstrarea confortului și poate să contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții. Dacă nu ești încă decis asupra achiziționării unui astfel de aparat, atunci am pregătit o listă cu principalele avantaje ale utilizării aerului condiționat care credem că te vor face să te hotărăști mai rapid.
Principala utilizare a aparatului de aer condiționat este aceea de răcire. Așadar, acesta este mai mult decât util în perioadele extrem de călduroase, precum verile toride. Chiar dacă locuința ta este bine izolată, este posibil ca temperatura din interiorul încăperilor să crească dacă afară este foarte cald. Dacă încăperile nu sunt răcite corespunzător în timpul zilei, temperatura ridicată se va păstra și noaptea, iar calitatea somnului va fi grav afectată.
Un aparat de aer condiționat te va ajuta să obții temperatura dorită în casă și să te bucuri de răcoare chiar și în zilele fierbinți. În plus, acesta este dotat și cu un sistem de încălzire, așa că poate fi utilizat și pe timp de iarnă, dacă este necesar. Așadar, aerul condiționat te poate ajuta să ai o temperatură constantă în interior indiferent de anotimp.
Aparatele de aer condiționat moderne vin echipate cu sisteme avansate de filtrare a aerului care elimină particulele de praf, polen și alți alergeni din aer. Acestea contribuie la crearea unui mediu interior mai sănătos și mai plăcut de respirat, fiind deosebit de folositoare pentru persoanele care suferă de alergii sau astm. Toate aceste particule nocive sunt dăunătoare pentru sistemul respirator, însă aparatul poate contribui la combaterea lor.
Pe lângă filtrarea aerului, aparatele de aer condiționat ajută și la ventilarea și circulația aerului în interiorul locuinței. Acest lucru înseamnă că aerul vechi, stătut este înlocuit constant cu aer proaspăt, ceea ce poate contribui la prevenirea creșterii mucegaiului. Pentru ca sistemul să funcționeze corespunzător, asigură-te că îi verifici periodic filtrele și că le cureți sau înlocuiești atunci când e nevoie.
Aerul condiționat joacă un rol major în obținerea unui nivel optim de umiditate. Dacă aerul din locuință este prea umed, înseamnă că este un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, a bacteriilor și a altor microorganisme. Aparatul poate să acționeze ajutând la dezumidificarea aerului și, astfel, favorizând crearea unui mediu sănătos. Astfel, calitatea aerului este îmbunătățită semnificativ.
Există aparate de aer condiționat de ultimă generație, cu dotări premium, care funcționează optim și nu consumă un nivel foarte ridicat de energie. Atunci când alegi aparatul, poți avea grijă să optezi pentru o clasă energetică superioară. Însă, acesta nu este neapărat un indicativ perfect când vine vorba de identificarea sistemului perfect.
Ar trebui să acorzi atenție și coeficienților de performanță energetică. Aceștia sunt utilizați pentru ambele moduri de funcționare ale aparatului (răcire și încălzire) și pot fi utilizați pentru a diferenția două aparate din aceeași clasă energetică. Vorbim despre SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Coefficient of Performance).
Utilizarea aerului condiționat nu trebuie să fie deranjantă. Multe persoane consideră că, deși te ajută să răcești o încăpere, zgomotul produs de aparat în timpul funcționării va fi prea puternic. Însă, poți alege un aparat cu funcții avansate, care produce un nivel minim de zgomot. Astfel, poți obține un mediu cât mai calm și liniștit în casa ta. Poți opta și pentru sisteme moderne, dotate cu numeroase funcții inteligente, precum controlul prin Wi-Fi, posibilitatea de programare, capacitatea de purificare a aerului etc.
Aparatul de aer condiționat nu se rezumă doar la a răcori atmosfera în zilele toride de vară. Acesta poate îndeplini multe alte funcții și poate contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții. Poți alege un aparat de aer condiționat Daikin pentru a beneficia de un confort sporit în locuință și de un mediu cât mai plăcut.