Sezonul rece vine cu sărbători, cadouri și zăpadă dar poate aduce probleme unui organism supus temperaturilor scăzute. Dacă stai mult timp în aer liber, practici sport sau pur și simplu ieși la o plimbare când gradele din termometre se apropie de limita înghețului, cea mai eficientă metodă pentru a te proteja de frig sunt hainele. Alese cu atenție, materialele textile din care sunt confecționate hainele vor favoriza păstrarea căldurii pe care corpul tău o emană. Pentru a-ți asigura un confort sporit în sezonul rece, primul strat de haine ar trebui să fie întotdeauna o lenjerie de calitate. Adică acele piese vestimentare care se mulează perfect pe corp și care nu permit pătrunderea aerului între material și piele. Astfel de articole se numesc lenjerii termoactive și sunt folosite în special de sportivi pentru că au capacitatea de a îndepărta umezeala produsă de organism în timpul efortului fizic și de a reduce disconfortul dat de transpirație și de frig. Ce alte ponturi trebuie să știi ca să nu-ți fie frig iarna?
Faptul că pielea reacționează cel mai bine la țesăturile naturale este un lucru știut. Acesta este și motivul pentru care bumbacul este unul dintre materialele cele mai întâlnite din garderobă, în special atunci când vine vorba despre primul strat de haine. Bumbacul este ideal pentru că permite pielii să respire, însă problema apare atunci când intervine senzația de cald și apare transpirația. Țesătura absoarbe umezeala și, din acest motiv, pe timp de iarnă, riști să ai o permanentă senzație de ud și rece. Lenjeria de corp din materiale sintetice precum poliesterul sau poliamida a fost concepută tocmai pentru a rezolva această problemă.
Acest tip de lenjerie este utilizat în special în echipamentele sportive. Pentru că depun un efort considerabil, cei care practică sport folosesc astfel de articole menite să le reducă disconfortul și să elimine senzația de frig. Practică și ideală de purtat pe sub hainele de zi cu zi, lenjeria termoactivă poate fi utilizată și atunci când umiditatea din atmosferă este ridicată, nu doar când temperaturile sunt foarte scăzute. De exemplu, găsești lenjerie termoactiva fara cusaturi, pentru barbati, care poate fi purtată pe sub un tricou cu mânecă și un șort. O găsești sub formă de bluze cu mâneci lungi sau scurte sau de pantaloni. Acest tip de lenjerie termică este ideal de purtat și la munte, pe sub echipamentul de ski sau pe sub hainele groase pe care le porți la săniuș.
Pont: Nu ieși niciodată la alergare iarna îmbrăcat în haine din bumbac. Optează pentru materiale sintetice, menite să nu păstreze pielea umedă din cauza transpirației. Nu renunța la activitățile tale fizice din cauza temperaturilor scăzute, fiindcă păstrarea unui stil de viață activ, care include mișcare zilnică sau de câteva ori pe săptămână, este esențială pentru sănătate.
Ce înseamnă ținută „în straturi“? Înseamnă să porți mai multe rânduri de haine, de la subțiri la foarte groase, pornind de la lângă piele până la exterior. Primul strat poate fi chiar lenjeria termică, peste care pune o cămașă sau o bluză, un pulover mai gros și apoi o geacă/palton potrivit pentru sezonul rece. Lâna, de exemplu, ține de cald, așa că nu o ocoli, indiferent la ce strat o folosești.