O curățenie profesională presupune ceva mai mult decât o curățenie de rutină. Adeseori este vorba de spații intens utilizate, cum ar fi hotelurile, restaurantele, clădirile de birouri și alte locuri publice. În aceste spații există o cantitate mai mare de murdărie și de germeni care trebuie eliminați, iar pentru asta este nevoie de produse de curățenie profesionale, cu un grad de eficiență ridicat.
Dacă și tu vrei să folosești astfel de produse, îți oferim un mic ghid pentru alegerea celor mai potrivite variante.
Produsele de curățat universale nu sunt cea mai bună soluție recomandată de specialiștii în curățenie, pentru că acestea vor acționa doar parțial pe suprafețele pe care sunt folosite. O anumită suprafață impune o serie de condiții, care în cazul altora pot fi contraindicate, iar din acest motiv este imposibil ca o singură soluție de curățare să întrunească toate criteriile necesare. Se poate spune că un produs universal „își face treaba”, însă aceasta nu se ridică la standardele unei curățenii profesionale.
Ținând cont de acest aspect, trebuie să achiziționezi produse recomandate pentru anumite suprafețe, precum detergenții și dezinfectanții profesionali, pentru grupurile sanitare, produse pentru curățarea pardoselii, soluții pentru bucătărie, etc.
Produsele profesionale de curățenie sunt ceva mai scumpe decât soluțiile obișnuite, așa că trebuie că accepți că vei plăti mai mult pentru ceva de calitate. De aceea, nu este recomandat să „vânezi” produsele cele mai ieftine de pe rafturi, pentru că acestea nu sunt exact ceea ce cauți. Mult mai important este să te uiți pe etichetă, pentru a vedea care sunt proprietățile produsului, iar în funcție de acestea să analizezi dacă acestea justifică prețul mai ridicat.
De asemenea, nu trebuie să cazi în capcana promoțiilor sau „ofertelor irezistibile”, pentru că uneori, produsele vândute la prețuri mult reduse sunt aproape de expirarea termenului de valabilitate.
Un produs profesional de curățenie trebuie să acționeze cu eficiență, într-un interval cât mai scurt de timp, pentru a putea să-ți termini treaba cât mai repede cu putință. Asta înseamnă că o soluție pentru curățare trebuie să dizolve ușor chiar și petele cele mai puternice, în timp ce un produs dezinfectant trebuie să distrugă rapid bacteriile și germenii de pe suprafețe.
Totodată, contează și modul de utilizare a produselor, unele fiind soluții concentrate, care trebuie diluate, altele putând fi folosite ca atare.
Multe produse de curățenie au în componență substanțe chimice care pot fi nocive pentru sănătate. Pe eticheta fiecărui produs trebuie să se regăsească lista ingredientelor, precum și avertismente despre efectele nocive pe care acestea le pot avea. Astfel, anumite substanțe pot produce arsuri la nivelul pielii, altele pot declanșa reacții alergice, în timp ce vaporii inhalați pot cauza probleme respiratorii. Studii mai recente au stabilit că unele substanțe din componența produselor de curățenie pot avea efect cancerigen, iar altele contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice a bacteriilor.
Bineînțeles, aceste substanțe nu sunt foarte benefice nici pentru mediul înconjurător, astfel, multe companii s-au orientat către produsele ecologice. Acestea sunt produse pe bază de substanțe fără efecte toxice, care se degradează odată ajunse în mediul înconjurător. Așadar, produsele ecologice sunt mai sigure din punct de vedere al sănătății, reprezentând și o variantă mai bună pentru protejarea naturii.
Acestea sunt cele mai importante criterii de care să ții cont dacă vrei să achiziționezi un produs profesional de curățenie, care să dea cele mai bune rezultate.