Tipuri de jocuri de societate. Cum să-l alegi pe cel care ți se potrivește
Tencuiala decorativă: 7 avantaje pentru casa ta
17/12/2021
Top 5 tipuri de covoare potrivite pentru living
Top 5 tipuri de covoare potrivite pentru living
22/12/2021

Criterii esențiale pentru alegerea unui ascensor într-un centru comercial

Criterii esențiale pentru alegerea unui ascensor într-un centru comercial

Criterii esențiale pentru alegerea unui ascensor într-un centru comercial

Ascensorul reprezintă unul dintre cele mai interesante mecanisme inventate vreodată. Oamenii aproape că nici nu-și pot imagina viața fără lift, mai ales atunci când se gândesc la clădirile înalte, cu mai multe etaje. Iar acest lucru se aplică și în cazul centrelor comerciale, acele spații pline de magazine și zone pentru petrecerea timpului liber unde este important să fie facilitat accesul oricărei persoane. Bineînțeles, pentru utilizatori, ascensorul vizează doar experiența de folosire, însă constructorii, dezvoltatorii sau alte persoane care trebuie să aleagă un lift se află în fața unei mari provocări. Ascensorul potrivit pentru un centru comercial înseamnă costuri mici de întreținere, fiabilitate, satisfacție în utilizare ori micșorarea timpului de așteptare între curse. De aceea, selecția unui mecanism trebuie făcută având în vedere câteva criterii. Iată care sunt acestea:

Tipul de acționare al ascensorului

Există două categorii de lifturi ce pot fi alese pentru instalare într-un centru comercial: electrice și hidraulice. Prima variantă face referire la ascensoarele a căror avantaje sunt viteza și frecvența de conectări pe oră. Mecanismele electrice sunt foarte răspândite și disponibile în diferite variante, cu sau fără camera mașinii, cu spații de securitate reduse ori fără etc. Ascensoarele hidraulice au un preț redus și un nivel mai mic de zgomot, sunt acționate prin forța hidraulică și se potrivesc mai degrabă clădirilor mici.

Regimul de înălțime

Unul dintre factorii importanți pentru fundamentarea deciziei de alegere a unui lift este și regimul de înălțime al centrului comercial. În general, ascensoarele electrice pot fi instalate fără o limită de înălțime, însă modelele hidraulice sunt limitate în ceea ce privește numărul de stații.

Mentenanța

Lifturile sunt supuse unui regim foarte strict de evidență a intervențiilor la revizii și vizite regulate. Întreținerea ascensoarelor sau a scărilor rulante într-un centru comercial este esențială atât pentru respectarea legii cât și pentru siguranța în exploatare. Costurile pentru mentenanță pot fi diferite, funcție de tipul ascensorului și modul său de funcționare. Este necesară încheierea unui contract cu o firmă acreditată care să efectueze toate verificările necesare, dar și reparațiile, atunci când este cazul.

Traficul din clădire

De multe ori, în centrele comerciale se pot alege variante mai economice în detrimentul fiabilității în timp. Ei bine, pentru o alegere corectă, trebuie avut în vedere numărul estimat de persoane pentru transportul zilnic. În general, în clădirile cu trafic mic sau mediu spre mic și regim de înălțime scăzut sunt recomandate lifturile hidraulice, în timp ce în imobilele cu trafic mediu ori mare se merge pe varianta elevatoarelor electrice. În cazul unui centru comercial cu regim de înălțime mare se pot instala chiar și ascensoare electrice de mare viteză care permit un număr ridicat de conectări pe oră.

Capacitatea cabinei

Întrucât vorbim despre un centru comercial unde este de așteptat ca fluxul de persoane să fie unul destul de mare, trebuie ales și un lift pe măsură. Dacă vorbim despre o clădire cu mai multe etaje, o singură grupare de lifturi nu este potrivită. Aceasta ar putea duce la perioade lungi de călătorie, mai ales dacă vorbim și despre o capacitate redusă, de până în 10 de persoane. Pentru ca traficul să fie decongestionat, în special în momentele aglomerate ale zilei, într-un centru comercial de mari dimensiuni se recomandă un ascensor cu o capacitate de peste 21 de persoane.

Spațiul disponibil pentru instalare poate fi, de asemenea, un criteriu demn de luat în calcul la alegerea liftului. Într-un centru comercial, este de preferat ca o hotărâre în privința ascensorului să fie luată din timp, cu ajutorul arhitectului și al unui furnizor de echipamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *