Mutarea în casă nouă sau renovarea locuinței reprezintă, pentru mulți, un moment pe cât de incitant, pe atât de stresant. Alegerea mobilei pentru dormitor este, de exemplu, în parte bucurie, în parte preocupare, deoarece găsirea elementelor perfecte al căror preț să respecte bugetul poate fi o sarcină dificilă. Asta dacă nu stabilim de la bun început ce anume ne dorim și cât vrem să plătim; în aceste condiții, sarcina devine mult mai ușoară.
Există câteva aspecte ce trebuie să fie luate în considerare pentru a găsi mobilierului potrivit. Urmăriți rândurile de mai jos pentru a descoperi criteriile principale care susțin acest demers.
Înainte de a demara schimbările dorite, este obligatoriu să aveți răspuns pentru trei întrebări esențiale: „Cine va dormi în această cameră?”, „Ce-și dorește?” și „Ce are nevoie să utilizeze?”. În funcție de vârsta, genul, dorințele și necesitățile persoanei care va folosi mobilierul, configurația trebuie să fie adaptată. Dacă este vorba de o cameră mai puțin utilizată – rezervată oaspeților, de exemplu – mobilierul poate avea un design generic, fără tonuri personalizate sau accente specifice. Desigur, decizia finală trebuie să țină cont de proporțiile estetice impuse de spațiul interior, precum și de logica designului întregii locuințe.
Prin definiție, dormitorul este spațiul dedicat relaxării – așadar, piesa centrală într-o asemenea încăpere este patul. Acesta trebuie să fie suficient de spațios și confortabil pentru a asigura odihna, însă nu este suficient pentru un somn de calitate. Mai sunt necesare câteva detalii fără de care nu se poate spune să amenajarea camerei este impecabilă:
Materialul din care este realizat cadrul patului ar trebui să fie lemnul, o alegere durabilă, care nu implică obligativitatea unei întrețineri speciale. Puteți alege și un cadrul metalic, de calitate, pentru a evita sunetele nedorite.
Cu toate că nu are legătură directă cu scopul dormitorului, spațiul de depozitare – pentru lenjerii, plăpumi, perne, haine, obiecte de uz personal – este absolut necesar. De aceea, mobilierul dedicat trebuie să fie ales astfel încât utilitatea și designul atrăgător să se combine într-un mod fericit.
La alegerea șifonierului trebuie să țineți cont, în primul rând, de dimensiunile camerei. Veți alege astfel o structură care să nu fie excesiv de mare comparativ cu restul mobilierului. Esențial este ca dulapul să beneficieze de compartimentare modulară, care permite modificarea structurii în funcție de necesități.
Pentru depozitarea textilelor specifice – lenjerii, perne, pilote sau plăpumi – ar fi ideală o structură integrată în pat sau o piesă de mobilier dedicată, cu sertare. Un asemenea design vă permite să păstrați toate elementele textile necesare somnului în acelaşi loc.
În principiu, dormitorul ar trebui să fie decorat în linii simple, întrucât încărcarea cu diverse obiecte provoacă mai degrabă stres decât o atmosferă relaxantă.
Ferestrele trebuie să beneficieze de perdele și draperii, atât pentru a controla cantitatea de lumină solară după bunul plac, cât și pentru a oferi intimitate. Puteți completa aportul de lumină naturală cu surse artificiale, astfel distribuite încât să poată fi la dispoziția utilizatorului în orice colț al camerei, la intensitatea dorită. Covorul nu este un absolut necesar, mai ales dacă pardoseala este acoperită cu parchet de calitate.
Dormitorul trebuie să fie, la finalizarea operațiunii de mobilare și accesorizare a camerei, spațiul care odihnește după o zi lungă și stresantă – de aceea alegerea mobilei și a accesoriilor conform criteriilor prezentate este atât de importantă.