Având în vedere timpul pe care îl petreci în fiecare zi în maşină, calitatea aerului pe care îl respiri capătă o importanţă sporită pentru starea ta de bine şi chiar pentru sănătate. În special în cazul navetei la serviciu, în trafic urban aglomerat, există riscul de a inhala noxe din atmosferă. În plus, nimeni nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a elimina un miros neplăcut care s-a impregnat în mocheta sau tapiţeria maşinii. Iată câteva sfaturi pentru a nu ajunge în acel punct.
Sistemul de ventilaţie al maşinii este o componentă importantă pentru confortul şoferului şi al pasagerilor. Există însă anumite perioade când acesta nu este utilizat. Spre exemplu, pe timp de iarnă nu porneşti decât rar aerul condiţionat, folosind doar funcţiile de aerotermă. La polul opus, vara activezi doar climatizarea, în timp ce aeroterma este scoasă din uz. În tot acest timp, pe tubulatură se pot forma bacterii periculoase pentru sănătatea ta. Din acest motiv, cel puţin de două ori pe an, reviziile de sezon trebuie să includă şi o igienizare a instalaţiei de climatizare sau ventilaţie. Cu ajutorul unor substanţe speciale se elimină viruşii şi bacteriile acumulate în timp, proces în urma căruia folosirea funcţiilor de aer condiţionat sau căldură este din nou sigură.
Dacă doreşti doar să parfumezi atmosfera din habitaclu, ai la dispoziţie o mulţime de odorizante clasice. Acestea variază de la tradiţionalul brăduleţ atârnat de oglindă până la dispozitive cu eliberare lentă. Unele pot fi amplasate în dreptul grilei de ventilaţie, care odată pornită acţionează eliberarea parfumului. Alte modele se aşază pe mochetă, sub scaun. Pentru tapiţeriile din piele există deodorante speciale, cu strat protector şi parfum, care se aplică direct pe scaune, banchetă, plafon sau planşa de bord. Atenţie însă la calitatea ingredientelor, deoarece în timp o parte din ele îţi pot ajunge în plămâni, prin inhalare. În plus, persistenţa parfumului nu este de lungă durată.
Dacă eşti preocupat atât de parfumarea spaţiului, cât şi de calitatea aerului pe care îl respiri, soluţia este instalarea unui difuzor auto pentru uleiuri esenţiale. Pe lângă faptul că eliberează lent şi discret parfumul, are şi marele avantaj de a purifica atmosfera din habitaclu. În plus, te bucuri şi de toate beneficiile uleiurilor esenţiale: menţinerea atenţiei la volan, calmarea în traficul iritant, îmbunătăţirea agilităţii în condiţii de oboseală.
În momentul în care mirosul neplăcut se impregnează în textile, îţi va fi foarte greu să-l elimini. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt diverse, de la fumat în interior până la pătrunderea apei pe mochetă, murdărie excesivă necurăţată la timp, staţionarea îndelungată în condiţii de umiditate sau în bătaia razelor soarelui cu geamurile închise. În acest caz trebuie să apelezi la ajutorul profesioniştilor. În primul rând, trebuie să urmăreşti dacă există o sursă de scurgere a apei din atmosferă în interior şi să o remediezi. Dacă problema este la nivelul podelei, se poate ajunge până la demontarea scaunelor şi a mochetei pentru curăţarea mochetei. Tapiţeria şi scaunele pot fi curăţate cu ajutorul unui aparat special cu aburi. La finalul operaţiunii de auto detailing, maşina ta este cel mai aproape de atmosfera pe care ai simţit-o atunci când ai parcurs primii kilometri cu ea.
Gesturile mici şi constante de întreţinere a autoturismului prelungesc durata de viaţă a acestuia şi îţi îmbunătăţesc experienţa din habitaclu. Reviziile efectuate la timp, vizitele regulate la spălătorie, grija pentru locul în care îţi adăposteşti maşina sunt doar câteva exemple pozitive. Pentru odorizantul de interior alege produse de calitate, cu ingrediente care nu îţi afectează sănătatea.