Silimarina reprezintă un complex de flavonoide extrase din planta de armurariu sau ciulinul laptelui. La fel ca și alte tratamente naturiste, silimarina a fost studiată timp îndelungat pentru a evidenția cu exactitate potențialele beneficii ale acesteia, iar rezultatele sunt mixte. Există, de exemplu, numeroase studii care susțin importanța silimarinei cu privire la anumite afecțiuni, cum ar fi cel publicat în 2018 în Jurnalul de Biomedicină și Farmacoterapie [1]. Cercetarea vorbește despre proprietățile antioxidante ale silimarinei în afecțiunile cardiovasculare, planta putând proteja astfel împotriva hipertensiunii arteriale și aterosclerozei apărute în urma stresului oxidativ.
Pe de altă parte însă, Centrul Național American pentru Sănătate Complementară și Integrativă [2] menționează că silimarina este promovată deseori ca un supliment alimentar pentru hepatită, ciroză, diabet, indigestie și multe alte afecțiuni, fără a exista însă date concludente care să dovedească aceste beneficii. Pentru a susține această opinie, articolul în cauză a menționat că au fost efectuate prea puține studii clinice bine concepute pentru a evidenția cu exactitate beneficiile oferite.
Chiar dacă silimarina este folosită deseori pentru afecțiuni hepatice, așa cum sunt hepatita sau ciroza, aceasta a fost utilizată de-a lungul timpului și pentru alte probleme de sănătate: diabet, un nivel ridicat de colesterol, indigestie și multe altele. Totuși, foarte puține dintre aceste beneficii sunt susținute clinic.
Deoarece există numeroase informații despre acest potențial tratament natural, în acest articol ne vom axa doar pe câteva posibile utilizări ale acestuia în baza studiilor realizate. Pentru mai multe informații despre acest subiect, accesați articolul despre silimarină de la Dr. Max.
Așa cum am menționat mai sus, rezultatele obținute până în acest moment din studii clinice fie nu au putut fi reproduse, fie nu au fost concepute corespunzător, această problemă apărând și în cazul afecțiunilor hepatice. Există studii care evidențiază posibilele efecte benefice ale silimarinei cum ar fi cel publicat în 2016 [3]. Acesta a sugerat că suplimentele ar putea ajuta la reducerea inflamației ficatului și a leziunilor acestuia. Consecința? O funcționalitate mai bună a ficatului în rândul persoanelor cu afecțiuni hepatice. În același timp, însă, există și studii contradictorii, cum ar fi cel publicat in 2017 [4] care a efectuat o revizuire sistematică și metaanaliză a studiilor precedente cu privire la efectele silimarinei asupra persoanelor cu afecțiuni hepatice. Această cercetare a concluzionat că efectele silimarinei nu au avut o relevanță clinică și că ar fi necesare studii adiționale.
Anumite studii efectuate pentru a evidenția efectul silimarinei la persoanele cu diabet arată că anumite componente ale acesteia pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea glucozei din sânge. Studiul care a ajuns la aceasta concluzie a fost publicat în 2014 [5] și mai arată că proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale silimarinei ar putea reduce și riscul de dezvoltare a anumitor complicații cum ar fi apariția afecțiunilor renale.
Cu toate acestea, o metaanaliză publicată în 2016 [6] a constatat că rezultatele obținute pe acest subiect de către alte studii anterioare nu au avut un nivel prea ridicat de calitate, multe dintre ele fiind neconcludente. De aceea, cercetătorii nu au putut face recomandări în baza acestora.
Conform unui articol publicat în 2017 [7], ciulinele de lapte/silimarina au fost folosite în trecut ca remedii pentru tratarea problemelor neurologice precum boala Alzheimer și Parkinson. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante ar putea ajuta la încetinirea declinului cognitiv prin prevenirea lezării oxidative a neuronilor, fapt susținut de studii efectuate pe animale [8]. Totuși, până în acest moment nu au existat încă studii care să analizeze efectul silimarinei asupra suferinzilor de Alzheimer sau alte afecțiuni neurologice. Mai mult decât atât, nu este știut nici nivelul dozei necesare pentru ca silimarina să treacă de bariera hematoencefalică, fapt susținut și de un studiu publicat în 2016 [9].
Având în vedere că acest medicament din plante medicinale cu utilizare tradiţională se folosește pentru indicaţia/indicaţiile specificată/specificate, exclusiv pe baza utilizării îndelungate, este necesară recomandarea directă a unui medic specialist, cu atât mai mult cu cât există și numeroase rezultate clinice în contradicţie, risc de posibile efecte secundare și chiar contraindicaţii în anumite cazuri.
Referințe: