Construcţia unei case moderne este o adevărată provocare în zilele noastre, în special datorită multitudinii de materiale şi de tipuri constructive aflate la dispoziţie. Mai demult, lemnul era cam singura resursă disponibilă constructorilor, dar măcar aceasta era din belşug, astfel încât au apărut foarte mulţi meşteri pricepuţi în construcţia caselor pe structură din lemn, în special în zonele împădurite de munte ale ţării, precum Maramureş şi Bucovina. Mergeţi astăzi în oricare sat de munte şi veţi vedea 99% case vechi realizate din lemn pătrat de brad în special aflate în stare foarte bună de utilizare, dacă au fost întreţinute măcar un pic.
Ambulanţa căsuţelor bucovinene este o iniţiativă locală din zona Bucovinei care se ocupă cu demontarea şi mutarea caselor din lemn tradiţionale din diverse zone ale ţării. Pe acest profil de Facebook puteţi observa că există un mare interes pentru case vechi din lemn de brad, care se vând la preţuri incredibil de mici, de doar câteva mii de euro. Pentru cei care doresc să păstreze şi să conserve stilul tradiţional, preluarea unei case vechi este soluţia ideală de care se pot bucura pentru încă câteva zeci de ani în condiţii optime.
Dacă totuşi doriţi realizarea unei case din lemn la cheie, atunci lemnul poate fi utilizat în diverse aplicaţii, atât pentru partea structurală a construcţiei, cât şi pentru eficienţa energetică sau pentru elementele de design interior / exterior: tâmplărie (uşi şi ferestre lemn), parchet sau podele, lambriu, grinzi din lemn stratificat, duşumele pentru terase de tip decking.
Lemnul este cel mai utilizat material pentru amenajările interioare şi exterioare ale locuinţelor rezidenţiale din întreaga lume datorită impactului puternic călduros şi natural, precum şi ecologic.
Este foarte important ca lemnul recoltat din pădurile Bucovinei să fie exploatat local în produse cu plus valoare, produse finite şi să nu îl trimitem la export ca materie primă, pentru ca ulterior tot noi să îl importăm sub formă de produse mai scumpe.
Omul trăieşte în armonie cu natura şi rezonează la elementele naturale, iar lemnul este poate cel mai potrivit exemplu dintre toate câte există. Acasă ne place să ne simţim cât mai bine, într-o stare perfectă de armonie cu mediul înconjurător pentru a ne putea odihni şi încărca bateriile. Lemnul este prezent peste tot în jurul nostru, de la arborii din jurul nostru pe lângă care trecem în timpul zilei şi până la patul pe care ne petrecem noaptea.
Lemnul este un element viu, care „respiră”, „trăieşte” şi trece prin multiple schimbări de-a lungul întregii sale existenţe care se poate întinde pe parcursul a sute de ani, mult mai mult decât durata de viaţă a omului.
Lemnul este astăzi utilizat în construcţii la grinzi lemn, amenajări şi decoraţiuni interioare/exterioare, în industria mobilei şi pentru diverse placări de pereţi şi podele. Sunt multe firme româneşti specializate în prelucrarea lemnului astfel încât clientul final să se poată bucura o vreme îndelungată de durabilitatea şi calitatea lemnului achiziţionat.
Lambriurile de lemn au un design modern, sunt fabricate din lemn rășinos de molid și pot fi personalizate în culorile dorite, în funcție de arhitectura pe care doriți să o implementați. Lambriul este utilizat pentru terase, foișoare, placarea orizontală și verticală a elementelor de construcție, la căptușirea streașinei sau pentru realizarea pereților exteriori / interiori la casa din lemn.