Venituri mici: care sunt beneficiile unei cariere în videochat
Venituri mici: care sunt beneficiile unei cariere în videochat
01/01/2022
Idei de activități relaxante pentru cuplurile tinere
Idei de activități relaxante pentru cuplurile tinere
06/01/2022

Care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor bătrâni

Care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor bătrâni

Care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor bătrâni

După o anumită vârstă, sistemul imunitar al câinilor devine din ce în ce mai slăbit, iar astfel, aceștia devin mult mai predispuși la anumite afecțiuni. De asemenea, câinii bătrâni se pot confrunta cu schimbări comportamentale, cu un apetit scăzut sau cu stări frecvente de oboseală. Iar toate aceste simptome pot ascunde de fapt o afecțiune, care necesită un tratament specializat și o îngrijire mai atentă. Așa că iată care ar putea fi bolile cel mai des întâlnite în rândul câinilor în vârstă.

Boli dentare

Odată cu înaintarea în vârstă, câinii încep să se confrunte cu afecțiuni dentare și cu inflamația gingiilor. Tocmai de aceea, este important ca aceste probleme să fie tratate corespunzător, pentru că altfel, câinele își poate pierde dinții, iar astfel va avea dificultăți în a se hrăni. De cele mai multe ori, problemele dentare pot cauza și alte afecțiuni interne, așa că este necesar să iei măsuri încă de la apariția primelor semne, cum ar fi tartrul sau placa dentară. 

Artrita

Artrita este o altă problemă de sănătate care afectează câinii bătrâni. Primele semne de artrită la câini sunt reprezentate de deplasarea cu dificultate, alunecarea sau căderea pe podelele alunecoase, stările de insomnie, agitația pe timpul nopții. Însă, există o mulțime de medicamente antiinflamatorii pentru câine, care pot ameliora durerile cauzate de artrită și care pot îmbunătăți nivelul de confort și calitatea vieții.

Problemele nutriționale

După o anumită vârstă, este necesar ca un câine să aibă parte de o dietă specială, care să îi asigure necesarul de vitamine și proteine. De asemenea, un câine geriatric are o activitate fizică mult diminuată, așa că în astfel de condiții poate apărea obezitatea. La fel ca în cazul oamenilor, obezitatea poate duce la apariția altor probleme de sănătate, și poate scurta durata de viață a câinelui tău. Însă, cu un regim alimentar corespunzător, poți controla acest aspect și îi poți oferi câinelui tău un stil de viață sănătos.

Bolile ochilor

Câinii bătrâni se pot confrunta cu diverse afecțiuni la nivelul ochilor, cum ar fi cataracta, care le poate provoca o vedere încețoșată. Există cazuri în care câinii se confruntă și cu sindromul ochilor uscați, din cauza scăderii cantității de lacrimi. De obicei, această afecțiune este mai des întâlnită în cazul câinilor de talie mică, precum pug-ul, pekinezul sau shih-tzu.

Insuficiența renală

După o anumită vârstă, foarte mulți câini ajung să se confrunte cu insuficiența renală, însă, această problemă poate fi diagnosticată din timp și tratată corespunzător. În general, această problemă apare după vârsta de 7 ani și poate fi cauzată de o alimentație mult prea bogată în fosfor, sau de un mediu toxic, în care sunt folosite multe substanțe chimice. Tocmai de aceea este necesar să acorzi o atenție deosebită produselor pe care i le oferi câinelui tău, astfel încât să previi apariția insuficienței renale. De obicei, printre rasele predispuse la această afecțiune se numără cockerul spaniel englez, bull terrier, ciobanesc german și samoyed.

Incontinența urinară

Câinii bătrâni se confruntă adesea cu incontinența urinară, care îi face să urineze în timp ce dorm sau atunci când stau culcați. Însă, cu un tratament prescris de veterinar, această problemă se poate rezolva în timp.

Tulburări endocrine

Câinii cu o vârstă înaintată pot fi afectați de două tulburări endocrine: hiperadrenocorticismul, care este cunoscut și sub numele de boala Cushing și hipotiroidismul. Aceste două afecțiuni pot provoca diverse boli, însă pot fi tratate, pe baza unei medicații stabilite de veterinar.

Diabet

Nu doar oamenii sunt predispuși la diabet, ci și animalele de companie, iar câinii pot ajunge să sufere de această afecțiune din cauza alimentației nesănătoase. Tocmai de aceea, este necesar să îi oferi câinelui tău un regim alimentar corect, care să cuprindă produse sănătoase, menite să îi regleze aportul de glucoză din sânge.

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este o afecțiune des întâlnită în rândul câinilor bătrâni și cauzează îngroșarea valvelor inimii, lucru care poate duce la circulația anormală a sângelui și la mărirea dimensiunii inimii. În cazul în care animalul tău de companie obosește destul de repede și respiră greoi, ar fi indicat să îl duci la un consult veterinar. De multe ori, bolile cardiace pot fi depistate din timp și pot fi ameliorate cu un tratament și un regim alimentar potrivit.

Pietre la vezica urinară

O altă problemă gravă cu care se pot confrunta câinii în vârstă sunt pietrele la vezica urinară. În situațiile în care pietrele au o dimensiune prea mare, acestea pot provoca o obstrucție, iar piatra poate rămâne blocată în uretră. Însă, un astfel de diagnostic poate fi depistat numai cu ajutorul unei ecografii realizate de medicul veterinar.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre problemele de sănătate cu care se poate confrunta un câine, după o anumită vârstă.  Tocmai de aceea, este important să mergi regulat cu animalul tău la un consult veterinar și să îi oferi întotdeauna un regim cât mai sănos. Iar în cazul în care animalul tău de companie suferă de anumite afecțiuni, iar starea lui se agravează, ține minte că mereu poți apela la ambulanța veterinară, stabilizare și tratament de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *