Chirurgia vasculară este o ramură a medicinei cu importante implicații în ceea ce privește tratamentul vaselor de sânge, cum sunt arterele și venele. Află mai multe despre afecțiunile care pot fi tratate prin intermediul chirurgiei vasculare și în ce cazuri este aceasta recomandată, din rândurile de mai jos.
Chirurgia vasculară studiază și tratează bolile sistemului venos, arterial și limfatic. Medicii cu această specializare diagnostichează și tratează prin operații chirurgicale vasculare bolile vaselor sangvine, din următoarele domenii specifice:
Chirurgia vasculară se ocupă, în mare parte, de reconstrucții estetice. Tehnologia modernă permite medicilor să realizeze intervenții chirurgicale vasculare minim invazive, care schimbă pozitiv înfățișarea pielii, acolo unde există probleme.
Servicii medicale de chirurgie vasculară în Iași:
Principala afecțiune care poate fi tratată prin chirurgie vasculară este boala arterială periferică, ce rezultă direct din complicațiile aterosclerozei. Aceasta este o boală tot mai frecventă, mai ales în rândul populației adulte de peste 65 de ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces.
O altă afecțiune des întâlnită este boala carotidiană, o altă consecință a aterosclerozei, care se manifestă la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment care afectează semnificativ calitatea vieții, deseori provocând deces.
Boala anevrismală, în special anevrismul aortei abdominale, este o altă afecțiune care necesită intervenție chirurgicală vasculară. Boala are potențial evolutiv sever în lipsa unui tratament, ducând adesea la deces.
Chirurgia vasculară are și un important rol estetic, ocupându-se de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Varicele pot deranja atât estetic, cât și simptomatic, având o prevalență ridicată în populația generală. Cu diverse stadii de evoluție, insuficiența venoasă superficială necesită un diagnostic realizat de chirurgul vascular.
Chirurgia vasculară venoasă are obiectiv principal tratamentul bolii varicoase. Intervențiile chirurgicale specifice pentru varice sunt:
Obiectivele intervenției chirurgicale:
Principala investigație preoperatorie pentru operația de varice este ecografia Doppler venoasă, care orientează chirurgul spre o intervenție precisă, cu cicatrici minime și rezultate certe.
Operația propriu zisă se realizează sub anestezie locală, la nivelul unui singur membru odată, ceea ce înseamnă că după o primă operație, celălalt picior va putea fi operat la interval de o lună. Durata internării este scurtă, uneori o singură zi, în funcție de tipul de afecțiune tratat și evoluția postoperatorie.
Varicele reprezintă o problemă de natură estetică des întâlnită în rândul populației, însă afecțiunea poate da și alte complicații dacă rămâne netratată și nu mergi la un control. Cel mai indicat este să te programezi la medicul specialist și să discuți cu acesta despre ceea ce poți face pentru a trata afecțiunea.