Avansurile tehnologice din ultimele decenii au condus la perfecționarea metodelor imagistice de diagnostic. Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este una dintre investigațiile imagistice utilizate frecvent pentru diagnosticarea și monitorizarea anumitor patologii. Citește în continuare și află ce este RMN-ul, cum se efectuează și când este indicat.
RMN-ul este un tip de investigație imagistică ce utilizează un câmp magnetic, unde radio și un software special pentru a obține imagini detaliate ale structurilor aflate în interiorul organismului. Aparatul de RMN este reprezentat de un tub cilindric de dimensiuni mari ce conține magneți puternici. În timpul efectuării RMN-ului, pacientul este introdus în interiorul acestui aparat.
RMN-ul poate fi utilizat pentru vizualizarea tuturor părților organismului. Spre deosebire de tomografia computerizată (CT), RMN-ul nu folosește radiații ionizante, însă este mai costisitor, iar durata investigației este considerabil mai mare. În ceea ce privește capacitatea de vizualizare a țesuturilor, RMN-ul oferă o imagine mai bună a țesuturilor moi, comparativ cu CT-ul.
Cel mai frecvent RMN-ul este indicat pentru diagnosticarea sau monitorizarea unor afecțiuni care interesează:
În timpul investigației, pacientul este întins pe un pat cu ajutorul căruia va fi introdus în interiorul aparatului de RMN. Segmentul de corp care va fi scanat va determina poziția corporală a persoanei examinate: cu picioarele sau capul înainte. Aparatul de RMN este controlat prin intermediul unui computer aflat într-o altă cameră.
Investigația durează de la 15 până la 90 de minute în funcție de țesutul de interes și de numărul de imagini înregistrate. Pentru a obține imagini de calitate crescută, este important ca pacientul să evite să se miște pe cât posibil. Între aparatul de RMN și camera de control există un sistem de comunicare prin care tehnicianul transmite diferite instrucțiuni și pe care pacientul îl poate folosi în caz de nevoie.
Pe parcursul investigației, aparatul de RMN va genera un zgomot ce poate deveni deranjant. Din acest motiv, la începutul investigației, pacientului îi sunt oferite dopuri de urechi sau căști care au rolul de a atenua sunetul neplăcut.
RMN-ul este o procedură sigură și nedureroasă. Câmpul magnetic și undele radio nu pun probleme de sănătate la expuneri repetate și nu conduc la limitări ale investigației asemănătoare procedurilor ce folosesc radiații ionizate (radiografie, CT). Cu toate acestea, din pricina câmpului magnetic, RMN-ul nu poate fi utilizat în cazul pacienților cu dispozitive metalice implantate (de exemplu pacemaker, proteze de șold sau de genunchi, proteze valvulare etc).
Principalul inconvenient al investigației este legat de spațiul îngust din interiorul aparatului de RMN. Acest lucru se poate dovedi problematic pentru persoanele care suferă de claustrofobie.
În concluzie, RMN-ul este una dintre cele mai sigure investigații imagistice și este indicat în diagnosticarea și monitorizarea unei multitudini de patologii. Dacă în urma consultului medicul ți-a indicat efectuarea unui RMN, apelează cu încredere la centrele de imagistică medicală Arcadia.
Surse informative
“MRI Scan.” NHS Choices, NHS, 9 Aug. 2018, www.nhs.uk/conditions/mri-scan/.