Boxul este un sport util și pentru fizic, și pentru psihic. Boxul întărește rezistența la efort și sănătatea cardiacă, tonifică musculatura, îmbunătățește coordonarea și te ajută să scapi de stres și agresivitate. Există săli de box unde te poți antrena, dar acestea nu sunt disponibile în orice oraș. În plus, distanța până la ele poate fi mare. Alteori, nu ai destul timp ca să mergi la sală.
Amenajarea unui spațiu pentru box acasă te scapă de aceste griji. Îți poți face antrenamentul obișnuit fără să pierzi timp pe drum. Pentru ca spațiul să fie funcțional și să ai fluiditate în executarea diferitelor tipuri de exerciții, trebuie să cunoști cele cinci trucuri de amenajare de mai jos.
Una dintre grijile celor care vor să-și amenajeze o sală de box acasă este că nu au destul spațiu. Nu încerca să copiezi designul de la sala de sport acasă, pentru că, evident, nu ai cum. Gândește-te că sala găzduiește numeroși sportivi, în timp ce acasă ești doar tu. Mănușile de box, coarda, sacul și alte obiecte esențiale sunt tot ce ai nevoie.
Ai nevoie de o zonă deschisă, pentru exercițiile pe care le faci la podea și pentru sărit coarda. Dacă ai un sac vertical de box, îl poți muta pentru a-ți face loc. Acestea au un suport pe sol, spre deosebire de cele agățate de sus, care nu se pot deplasa și necesită mult spațiu în jurul lor. Dacă ești ordonat, un spațiu de 2 m x 1,5 m poate fi de ajuns.
Chiar dacă ai doar câteva lucruri esențiale pentru antrenament, este important să ai un spațiu de depozitare special. Păstrarea mănușilor, bandajelor sau a încălțămintei în alte locuri poate încetini pregătirea pentru antrenament. Amenajează un dulap special și folosește zidurile. Poți depozita pe ele corzi, mănuși, extensoare și alte obiecte.
Poate că înainte de antrenamentul de la sală îți place să alergi pe bandă sau să lucrezi la un aparat, dar, dacă ai puțin spațiu la dispoziție acasă, nu-l aglomera. Te poți încălzi alergând pe loc, sărind coarda și făcând alte exerciții ușoare și medii. Când ai prea multe obiecte pe lângă tine, riști să te lovești, să te împiedici sau să te accidentezi. În plus, nu te simți confortabil și antrenamentul nu este la fel de plăcut.
Când faci activități fizice, ai nevoie de aer proaspăt, din care organismul să extragă oxigenul necesar pentru efortul intens. În plus, se poate forma praf, pe care nu vrei să-l inspiri. Amenajează o cameră cu ferestre mari pe care le poți deschide larg. Ferestrele mari sunt importante și pentru pătrunderea luminii. Pentru o dispoziție bună și mai mult chef de sport, trebuie să-i oferi creierului lumină naturală. Suntem ființe diurne, astfel că funcționăm mai bine fizic și intelectual când ochii noștri percep multă lumină naturală.
Dacă stai la bloc și ai vecini sub tine, s-ar putea să nu fie prea încântați. Dacă sari coarda de câteva sute de ori și ai și o greutate considerabilă, zgomotul este puternic. Izolează pardoseala cu o saltea mare, un covor special sau maturi care absorb vibrațiile. Trebuie să ții cont și de cei din casă. Zgomotul loviturilor s-ar putea să fie deranjant dacă lângă camera în care ai spațiul pentru box copiii își fac temele ori partenerul lucrează. Alege un spațiu mai depărtat de ei sau dincolo de un obiect masiv care absoarbe sunetele (șifonier, bibliotecă).
Amenajarea spațiului pentru box trebuie făcută pentru facilitarea mișcării și crearea unei atmosfere bune. Ține cont de sfaturile noastre și antrenează-te regulat.