Frumusețea stilului rustic a trecut testul timpului, iar în prezent din ce în ce mai multe persoane optează pentru acest tip de amenajare. Casele rustice ne amintesc de copilărie, de un loc primitor și generos, iar această căldură încercăm să o aducem și în locuințele noastre actuale. Dacă vrei să îți amenajezi casa în stil rustic, am pregătit pentru tine câteva ponturi smart care să te ajute să te bucuri de o locuință primitoare.
Dacă vrei o casă elegantă, care să păstreze totuși imaginea rustică, atunci poți folosi elemente moderne de amenajare, care să semene cu materialele rustice. Spre exemplu poți folosi gresie tip parchet pentru a crea iluzia folosirii acoperirilor cu lemn, specifice pardoselilor rustice.
Acest lucru te va ajuta să obții pardoseli pe care să le cureți cu ușurință, durabile, specifice zonelor în care poate că nu ai avea cum să montezi elemente de parchet. Bucătăriile și băile, spre exemplu, sunt zone care nu vor permite montarea parchetului din considerente tehnice, însă în care vei putea monta gresia cu aspect de parchet.
Tendința modernă este aceea de a folosi pentru băi și bucătării blaturi din piatră naturală. Piatra naturală este mai rezistentă decât orice tip de material, însă ar trebui să știi că există blaturi din lemn care pot complimenta deosebit de frumos aceste camere, oferind un aspect rustic cu adevărat special.
Lăcuite, prelucrate și protejate de umiditate, aceste tipuri de blaturi se vor integra perfect în decorul rustic dorit, alături de alte elemente naturale sau unele care imită foarte bine accentele naturale.
Travertinul este o piatră naturală calcaroasă care are un aspect similar venaturii arborilor. Folosit în varianta sa chituită și prelucrată, travertinul poate arăta cu adevărat spectaculos în băile rustice, mai ales dacă optezi și pentru alte elemente naturale, din lemn sau piatră. În forma sa nefinisată, cu micile goluri aerate, travertinul este potrivit pentru amenajarea teraselor sau a holurilor.
Specifice stilului rustic sunt și elementele care țin de decorarea casei. Poți opta pentru cuverturi de pat din lână, in sau mătase și pentru perdele, în locul jaluzelelor și a storurilor. Acestea din urmă sunt elemente specifice altor stiluri de amenajare, mult mai moderne și simpliste, iar ele nu se vor potrivi foarte bine într-o amenajare rustică.
Folosește pentru perdele materiale moi, diafane, precum inul, bumbacul sau mataseaa, iar la nivel de culoare optează pentru alb, bej sau roz deschis. Aceste culori vor avea un efect liniștitor și vor aduce casei tale căldura și lumina copilăriei.
Nu uita de husele pentru canapele și pentru fotolii și alege elemente textile chiar și în acest caz. De preferat este să alegi huse în nuanțe cât mai calde, de alb, auriu sau bej.
Firește, nu va trebui să renunți la aplice și să instalezi felinare, însă vei vedea că există destul de multe obiecte de iluminat care te pot ajuta să recreezi imaginea stilului rustic chiar în interiorul locuinței tale. Folosește lumină caldă și evită spoturile sau alte elemente moderne care pot influența aspectul casei tale.
Stilul rustic reușește să se mențină de-a lungul timpului în topul preferințelor beneficiarilor tocmai pentru că oferă spații deosebit de estetice, primitoare și călduroase, foarte apropiate de imaginea caselor părintești. Există nenumărate soluții prin care poți avea o casă modernă cu aspect rustic, așa că implementează sfaturile de mai sus și bucură-te de confort într-o locuință amenajată după bunul plac.