Termenul de alge se referă la plantele care cresc în apele saline. Acestea reprezintă o sursă de hrană pentru organismele vii din ocean și se găsesc într-o varietate de tipuri și culori de la verde, la albastru, roșu, negru sau maro. Deși, pentru mulți, sunt un aliment neobișnuit, în culturile asiatice algele marine sunt incluse în multe preparate culinare. Algele marine sunt considerate superalimente și sunt incluse în categoria alimentelor funcționale, datorită nutrienților din compoziție și beneficiilor aduse organismului. Înainte de a începe să consumi alge, trebuie să te informezi corect cu privire la aceste produse alimentare. Află mai multe despre algele marine și beneficiile acestora, precum și despre cele mai simple metode prin care le poți consuma.
Există multe tipuri de alge marine. Cele care se consumă și care se găsesc în comerț sunt:
În țara noastră, cele mai consumate sunt nori, spirulina și chlorella. Prețul algelor marine este, în general, accesibil. Suplimentele cu alge sunt mai ușor de găsit în comerț decât algele în stare crudă sau uscată. Pe acestea le poți achiziționa mai mult din magazinele cu specific asiatic sau de pe internet.
Algele marine sunt o sursă importantă de proteine, acizi grași polinesaturați Omega-3, minerale (iod, fier), fibre, vitamina A, E, C și vitamine din complexul B, precum și antioxidanți (clorofilă). Conform cercetărilor care au vizat consumul de alge marine, acestea ar avea o serie de beneficii importante pentru organism:
Chiar și o cantitate mică de alge are un aport de iod semnificativ, care atinge sau depășește necesarul zilnic. Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Și excesul, și deficitul pot afecta tiroida.
Datorită conținutului de fibre, algele ar putea ajuta la controlul glicemic. De asemenea, unii compuși din alge ar îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ar reduce factorii care cresc riscul de diabet zaharat, cum ar fi inflamația și dislipidemia.
Datorită fibrelor, algele pot scădea absorbția colesterolului la nivel intestinal. De asemenea, conținutul de antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
Algele ar avea un efect benefic și asupra bacteriilor intestinale, fiind o sursă de prebiotice. Microbiomul intestinal are multe roluri în organism, cele mai importante fiind reglarea tranzitului intestinal și susținerea funcției imunitare.
Consumul excesiv de alge poate duce la un exces de iod și la o supraîncărcare cu metale grele. Excesul de iod poate chiar afecta funcția tiroidiană. Totuși, este util de știut că prepararea termică a algelor poate scădea conținutul de iod cu până la 90%. Din acest considerent, este important ca aportul de alge să nu fie excesiv, ci moderat.
Cantitate maximă recomandată de alge pudră (cum ar fi spirulina) este de 4 g/zi (aproximativ o linguriță). În ceea ce privește algele crude sau uscate, specialiștii nu au recomandat o anumită cantitate. Totuși, și acestea se consumă în cantități relativ mici. Pe de altă parte, o cantitate mare de alge poate avea gust neplăcut pentru unele persoane.
Având în vedere că algele nu fac parte din cultura țării noastre, adăugarea lor în supe, așa cum se consumă în țările asiatice, poate fi o metodă mai puțin agreabilă pentru consum. Totuși, există alte metode mult mai simple de a mânca algele marine, cel puțin până prinzi curaj să le folosești cu adevărat în preparate culinare de tip asiatic. Cum poți face asta?
Prin urmare, algele marine sunt alimente funcționale, care furnizează organismului nutrienți esențiali. Totuși, ca orice aliment, algele trebuie consumate cu moderație, pentru evitarea efectelor nedorite.