Atunci când ai copii, jucăriile devin o parte importantă din viața ta. Niciun colț al casei nu va rămâne gol, iar copiii se vor bucura de fiecare dată când vor primi un alt cadou. Dacă ai urmărit vreodată un copil cum se joacă, probabil ai remarcat fericirea și concentrarea absolută care i se citesc pe față. Pentru copii, joaca este o treabă serioasă, iar jucăriile sunt instrumentele de care au nevoie.
Atunci când cumperi jucării, ele nu trebuie să fie doar frumoase. Este important să fie sigure, realizate din materiale de calitate și care nu conțin substanțe sau vopsele toxice. Pe lângă asta, trebuie să alegi modele adecvate vârstei celui mic, astfel încât să fie compatibile cu etapele de dezvoltare și abilitățile emergente pe care le-a dobândit. Verifică jocurile și jucăriile de la Piciu Land pentru a vedea ce poți alege, iar în continuare citește câteva idei despre cum te poți orienta pentru a decide care este cadoul perfect.
Jucării pentru bebeluși
- Carusel deasupra patului. Obiectele care se mișcă în timp bebe stă în pat și se uită în sus stimulează vederea și dezvoltă atenția încă din primele zile din viață.
- Oglindă specială. Bebe va fi fascinat de reflexia lui în oglindă, dar și de toate expresiile pe care poate să le facă. De-a lungul timpul va deveni conștient de el însuși, iar asta implică descoperirea de sine și conștientizarea corpului propriu.
- Jucării care se rostogolesc. Mingiile din materiale moi, care eventual au un clopoțel în interior, sunt atractive pentru cei mici, în special dacă au culori vii. Aceste jucării ajută la dezvoltarea echilibrului și a mușchilor mari, pe măsură ce bebe începe să exploreze în patru labe, iar apoi experimentează mersul în două picioare.
Jucării pentru copii mici
- Inele crescătoare ce trebuiesc aranjate. Aceasta este o jucărie clasică ce are un con pe care trebuiesc aranjate în ordine, inele de diverse dimensiuni. Chiar dacă la început, principala preocupare a celor mici este să țină în mână inelele și să le ronțăie, cu timpul vor învăța să le așeze, iar asta îi ajută să practice abilitățile motorii fine. În plus, vor învăța culorile, dar și să numere, pe măsură ce le așează pe suport.
- Jucării pentru sortarea formelor. Pot fi 2D sau 3D, unde trebuiesc potrivite diverse forme geometrice, cum ar fi pătratele sau cuburile, după caz. Sunt jocuri care îi ajută pe copii să identifice probleme dar și să găsească rezolvări, iar în același timp ajută la coordonarea mână ochi.
- Jucării mecanice. Sunt acele jucării ce conțin o grămadă de butoane, pârghii sau forme pe care trebuie să apese. După apăsarea unui buton se întâmplă ceva atractiv pentru copii, cum ar fi începerea unei melodii sau aprinderea unui bec colorat. Sunt pe cât de interesante, pe atât de folositoare, învățându-i pe cei mici despre legătura cauză-efect.
- Jucăriile de rol. Trusele de medic, bucătăriile echipate, costumele de polițist sau de savant, îi ajută pe cei mici să se transpună în diverse roluri și să se comporte ca atare. Pot exersa prin imitare acțiunile adulților, descoperind în acest fel lumea care se deschide în fața lor. Aceste jucării ajută la dezvoltarea socială și emoțională, învățându-i cum să-și exprime emoțiile și cum să diferențieze diferite comportamente.
Jucării pentru preșcolari
- Jucăriile art&craft. Creioanele, culorile, acuarele, hârtia pentru desenat sau pentru decupat, lipiciul și foarfeca, sunt doar câteva dintre obiectele care pot fi cu ușurință încadrate în capitolul jucării. Cei mici se vor juca și se vor distra, învățând să folosească aceste obiecte cu dexteritate și exersând motricitatea fină, precum și imaginația.
- Puzzle. Aceste jucării ajută la coordonarea ochi mână, la dezvoltarea atenției și exersează dexteritatea. În plus, le prezintă copiilor relațiile spațiale și gândirea logică.