Cea mai importantă funcție pe care o îndeplinesc rinichii are legătură cu eliminarea din organism a reziduurilor metabolice și a excesului de apă. Având în vedere specificul funcției pe care o îndeplinesc aceștia, este extrem de important să ai grijă de sănătatea lor. Iată câteva sfaturi utile.
În cazul persoanelor care nu prezintă un risc particular, testarea funcției renale o dată pe an este considerată suficientă. Printre analizele care îți vor fi recomandate de cître medicul de familie se numără:
Exercițiul fizic are mult mai multe beneficii, nu doar păstrarea unui aspect fizic plăcut. O greutate normală reduce riscul de boală renală cronică și contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale.
Nu e necesar să mergi la maraton ca să te consideri în formă. Mersul în pas vioi, alergatul, mersul cu bicicleta și chiar și dansul sunt excelente pentru sănătate. Iar dacă activitatea pe care o alegi îți și place, cu atât mai bine: sunt șanse mai mari să perseverezi.
Persoanele cu diabet pot suferi de afectarea funcției renale. Diabetul afectează vasele mici de sânge, ceea ce poate duce la deteriorarea rinichilor. Dacă reușești să controlezi valoarea glicemiei, riscurile la care sunt expuși rinichii tăi se diminuează considerabil [2].
Hipertensiunea arterială poate avea efecte nocive asupra rinichilor, iar când aceasta este însoțită de diabet, boală cardiacă sau colesterol mărit, impactul asupra organismului este cu atât mai semnificativ.
Adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață activ te pot ajuta să păstrezi valoarea tensiunii arteriale sub control. În cazul în care suferi deja de hipertensiune arterială, medicația te poate ajuta [1].
Acel minim de 2 litri de apă pe zi este un reper excelent care să te încurajeze să te hidratezi adecvat. Aportul constant și consistent de apă este obligatoriu pentru sănătatea rinichilor.
Apa ajută la eliminarea excesului de sodiu și a toxinelor, scăzând riscul de boală renală.
Necesarul zilnic de apă variază în funcție de greutatea corporală, de temperatura mediului și de efortul fizic pe care îl faci. În timpul sarcinii și alăptării, când e foarte cald, când faci efort fizic aportul de apă trebuie crescut.
Persoanele care au un istoric medical de calculi renali trebuie să își crească consumul de apă pentru a preveni formarea depozitelor de minerale, pe viitor [1].
Fumatul deteriorează vasele de sânge, ceea ce încetinește circulația sangvină în întregul organism și, evident, și la nivelul rinichilor.
Fumatul crește și riscul de cancer, așadar renunțarea la fumat nu poate aduce decât beneficii. Pe de altă parte, e nevoie să treacă mulți ani pentru ca riscul total să scadă la nivelul unui nefumător.
Medicamentele – în special cele care se administrează fără prescripție – pot avea efecte secundare la nivel renal, mai ales dacă sunt luate în doze mari. Cel mai des incriminate sunt antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul ibuprofenului și naproxenului, frecvent utilizate împotriva durerilor de cap sau durerilor articulare.
Pentru persoanele sănătoase, care iau aceste medicamente ocazional, riscurile sunt extrem de mici. Dar dacă folosești medicație de acest tip zilnic e necesară o discuție cu medicul pentru a discuta despre eventualele riscuri asupra funcției renale [1].
Excesul de alcool are o mulțime de efecte secundare, printre care și afectarea funcției renale. Pe de o parte este vorba despre efortul pe care rinichiul este obligat să îl facă pentru a elimina reziduurile metabolice ale alcoolului. Pe de altă parte, consumul de alcool determină vasoconstricție, ceea ce reduce fluxul de sânge la nivel renal, cu toate consecințele nefaste asociate [2].
Sănătatea rinichilor depinde în mare măsură de stilul de viață adoptat și de grija pe care ai de organismul tău, ca întreg. O viață dinamică și sănătoasă și monitorizarea regulată a funcției renale sunt metodele cele mai eficiente când vine vorba despre prevenție.
Bibliografie: