Nici nu a venit bine toamna, că deja ne gândim la cele mai delicioase rețete de murături. Orice gospodină plănuiește să prepare la început de toamnă murături pe care să le păstreze pe rafturile din cămară pentru sezonul rece. Fie că vorbim despre murături asortate, fie despre castraveți murați, conopidă sau gogoșari, toate ne fac poftă atunci când ne gândim ce garnituri gustoase pot reprezenta pentru mesele pline de fripturi fragede și aromate.
În orice familie gogoșarii murați sunt puși la loc de cinste pe mesele de sărbătoare, ceea ce ne determină să-ți prezentăm rețeta tradițională de gogoșari în oțet, dar și cele mai bune sfaturi pentru un gust absolut delicios al acestor murături la borcan. Iată rețeta și secretele de preparare ale gogoșarilor murați!
Ți-am pregătit în continuare o listă de ingrediente pentru a obține două borcane mari de gogoșari murați în oțet. Cantitățile menționate te vor ajuta să cunoști raportul ideal al cantităților de ingrediente în care dorești să prepari fie mai multe, fie mai puține borcane de murături. Iată de ce ai nevoie pentru două borcane mari de gogoșari murați:
Acum că am trecut în revistă ingredientele de care ai nevoie, te vom purta și prin pașii de preparare ai acestor murături delicioase pentru sezonul rece. Iată cum poți prepara gogoșari în oțet după rețeta tradițională!
Deja ți-am vorbit despre etapele de preparare ale unor murături gustoase din gogoșari, însă în cele ce urmează îți vom dezvălui și câteva secrete de preparare pentru gogoșari murați delicioși. Iată sfaturile noastre pentru murăturile perfecte de iarnă!
Mărimea gogoșarilor este un aspect esențial în alegerea acestora pentru murături. Gogoșarii mici și medii sunt de obicei cei mai potriviți pentru acest tip de preparat. Aceștia se murează mai ușor și au o textură mult mai plăcută. Gogoșarii prea mari pot fi mai greu de murat și pot avea o textură mai moale și mai puțin crocantă. Desigur, asta dacă intenționezi să murezi gogoșarii întregi!
De asemenea, gogoșarii trebuie să fie bine copți înainte de a fi utilizați pentru murături. Un gogoșar matur se va caracteriza prin culoare intensă, gust dulceag și o textură fermă. Toate aceste aspecte contribuie la calitatea finală a murăturii și la gustul său delicios. Pentru a te asigura calitatea gogoșarilor, este recomandat să alegi gogoșari de la producători de încredere sau supermarketuri care pun accent pe autenticitatea produselor românești, unde se pot găsi adesea legume proaspete și de calitate.
Înainte de a începe procesul de murare, gogoșarii trebuie spălați bine sub apă rece. Acest lucru îi va curăța de praf, murdărie sau alte reziduuri care ar putea afecta gustul murăturilor. De asemenea, spălarea îndepărtează eventualele pesticide sau alte substanțe chimice cu care ar putea fi tratați gogoșarii.
Indiferent că preferi să tai gogoșarii felii, în jumătăți sau să-i păstrezi întregi în borcane, acestora trebuie să li se îndepărteze semințele și cotoarele, odată cu membranele interioare. Poți utiliza pentru acest proces un cuțit ascuțit pentru a tăia gogoșarii în bucăți potrivite, iar apoi poți îndepărta semințele și membranele cu o lingură sau cu mâinile curate.
Înainte de montarea borcanelor cu murături, acestea trebuie sterilizate alături de capace. Acest lucru poate fi realizat prin fierberea borcanelor și capacelor în apă timp de 10 minute, asigurându-se astfel că sunt curate și lipsite de bacterii care ar putea afecta calitatea murăturilor. De asemenea, asigură-te că închiderea este una etanș, pentru a preveni intrarea aerului sau a altor bacterii în murături.
Pentru a obține gogoșari murați perfecți, la fiecare doi litri de apă se va pune câte un litru de oțet. De asemenea, pentru gogoșari murați gustoși, pentru fiecare litru de lichid se va adăuga câte o lingură cu vârf de sare.
Ține cont că gogoșarii nu trebuie să fiarbă în saramură, ci doar să se opărească pentru câteva minute, ca să se înmoaie. Acest proces va garanta textura perfectă a murăturilor.
Tijele de hrean nu doar că au rolul de a fixa gogoșarii în borcane, ci și de a-i întări pe parcursul murării. Trebuie însă să ții cont că prea multe tije de hrean vor duce la întărirea murăturilor mai mult decât este suficient și la o aromă intensă de hrean.
Acum că ești înarmat cu cele mai bune recomandări de preparare, ești gata să umpli și tu rafturile din cămară cu cei mai buni gogoșari în oțet? Ține cont de sfaturile noastre și cu siguranță mesele de sărbătoare vor fi acompaniate de gogoșari murați delicioși!