Urmează să amenajezi o locuință nouă, să rearanjezi mobilierul și decorațiunile sau să renovezi complet spațiul în care locuiești acum? Iată 7 sfaturi de design interior care să te ghideze în acest proces și să te ajute să faci cele mai inspirate alegeri.
Pentru a amenaja în mod corect o casă sau un apartament, trebuie să alegi un stil de design interior care îți place. Încăperile nu vor arăta identic, însă vor avea aceleași elemente principale: linii simple sau elaborate, alb/culori neutre sau culori puternice, spatii aerisite sau cu mobilier masiv, mobilier cu multe ornamente sau cu suprafețe netede, corpuri de iluminat alambicate sau cu linii simple și moderne, iar lista poate continua.
Orice cameră trebuie să aibă un element central, care atrage prima dată privirea și în jurul căruia să fie planificat restul amenajării. Iată un exemplu perfect: candelabre living – indiferent că sunt clasice și impunătoare sau moderne și spectaculoase, devin imediat un punct de interes. În dormitor poate fi un pat tapițat, în bucătărie – o insulă, în baie – o cadă freestanding, iar în hol – o oglindă impresionantă.
Lumina poate schimba radical o amenajare. Atât cea naturală, cât și corpurile de iluminat trebuie să fie îmbinate armonios, pentru a crea senzația de spațiu mai amplu, pentru a oferi impresia unui mediu relaxant și primitor sau, din contra, pentru a spori misterul unei încăperi.
Nu este întotdeauna ușor să combini culorile într-o amenajare, iar din acest motiv îți recomandăm să rămâi la o paletă cromatică simplă, din câteva nuanțe neutre: alb, gri, crem, maro și pasteluri. Totuși, pentru a sparge monotonia și a adăuga contrast, alege 1-2 tonuri accent, mai intense: negru, bordo, verde pădure, fucsia, purpuriu etc.
Încăperile nu trebuie încărcate cu prea multe piese de mobilier și decorațiuni. Amenajarea aerisită este specifică stilurilor de design interior minimalist, modern, scandinav, mediteranean, dar și multor altora. Ca fiecare element să fie pus în evidență, are nevoie de suficient spațiu liber.
Dacă te-ai mutat într-o locuință nouă sau vrei să renovezi complet și trebuie să achiziționezi majoritatea mobilierului și decorului, o variantă optimă este să îți organizezi bugetul în jurul pieselor centrale: canapeaua și candelabrul din living, patul din dormitor și tot așa. Pentru celelalte obiecte poate fi atribuită o sumă de bani mai mică.
Locuințele nu ar trebui să arate ca în reviste sau showroom. Amenajarea trebuie să reflecte personalitatea celor care folosesc acele camere. Îți este permis să încalci puțin regulile de design interior și să adaugi elemente care nu se încadrează neapărat în stilul ales, dar care sunt specifice ție sau familiei tale.
Procesul de amenajare a locuinței ar trebui să fie plăcut și chiar distractiv. Alege un stil de design interior, un punct de interes pentru fiecare cameră și nu uita de detaliile personale care conturează personalitatea casei sau apartamentului.