Insecticidele fac parte din categoria de produse de protecție a plantelor, având rolul de a preveni și a combate atacurile insectelor dăunătoare. Trebuie precizat din capul locului că insectele sunt cei mai redutabili dăunători pentru culturile agricole, și de aceea, administrarea tratamentelor cu insecticide este esențială pentru protejarea plantelor.
La fel de importantă este și utilizare unor produse de calitate, iar în materialul de față îți facem câteva recomandări utile în acest sens.
Întâi de toate, trebuie să știi care sunt speciile de insecte ce îți amenință culturile. Există numeroase specii de dăunători, însă acestea au preferințe diferite în ceea ce privește plantele pe care le atacă.
Fiecare cultură are dăunători specifici, astfel că un fermier trebuie să știe care sunt aceștia, pentru a putea folosi produsele potrivite.
În magazinele cu produse pentru protecția plantelor găsești o multitudine de branduri de insecticid, însă alegerea se face ținând cont în primul rând de tipul de dăunători și mai apoi de numele producătorului.
Atacurile dăunătorilor sunt însoțite de anumite semne specifice, care pot fi observate în culturi. Pentru aceasta, este necesar să inspectezi periodic suprafețele cultivate și să examinezi cu atenție plantele. Cu această ocazie poți descoperi prezența semnelor despre care aminteam sau chiar a dăunătorilor.
Cu cât atacurile sunt descoperite mai din timp cu atât cresc șansele de limitare a pagubelor produse bineînțeles, în cazul în care se acționează imediat cu tratamentul potrivit.
În fazele avansate, chiar și cele mai performante insecticide nu pot preveni pierderile, dat fiind faptul că pagubele sunt deja produse.
Dacă ai descoperit un produs de calitate și ești încântat de rezultatele obținute, nu te baza în mod exclusiv pe același insecticid. Chiar dacă acesta este unul foarte bun, efectele sale pot scădea în timp, din cauză că insectele dezvoltă rezistență la tratamentul respectiv.
Așadar, pentru a obține eficacitate maximă a tratamentelor cu insecticide, folosește două sau mai multe produse pe care să le alternezi. Îți recomandăm să folosești insecticide din categorii diferite, pe care le vom descrie în paragraful următor.
Insecticidele se împart în două categorii principale, în funcție de modul în care acționează.
Astfel, cele care acționează la exteriorul plantelor se numesc insecticide de contact, având rolul unui scut care ține dăunătorii da distanță și împiedică atacurile.
Cealaltă categorie este reprezentată de insecticidele sistemice, care sunt absorbite în țesuturile vegetale și acționează din interior. Astfel, când larvele sau exemplarele adulte penetrează părțile vegetale, intră în contact cu insecticidul, care le anihilează.
Se recomandă folosirea simultană sau alternativă a unui insecticid de contact și au unuia sistemic, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Atât lucrările de dezinsecție cât și celelalte tratamente care se aplică prin stropire, sub formă de soluții, trebuie să aibă loc într-o perioadă lipsită de precipitații. Aceasta, pentru că substanțele sistemice au nevoie de o anumită perioadă pentru a fi absorbite, iar cele de contact trebuie să rămână pe suprafața plantelor cât mai mult timp.
Dacă plantele sunt ude sau dacă tratamentul este aplicat într-o perioadă ploioasă, soluția va fi diluată și se va scurge de pe părțile plantelor, ajungând în sol. Astfel, efectul insecticidului va fi mult diminuat sau chiar anulat, iar atacul dăunătorilor va continua.
În concluzie, calitatea unui insecticid depinde în bună măsură și de modul în care îl utilizezi. Sperăm că recomandările noastre te-au ajutat să înțelegi acest lucru și că îți vor fi utile atunci când vei comanda și vei folosi un astfel de produs.