Începerea grădiniței este primul moment în care cel mic va trebui să se descurce singur. Responsabilizarea lui vine la pachet cu eforturile tale de a-i pune la dispoziție toate resursele necesare pentru perioada în care va fi departe de voi. Ghiozdanul pe care îl va lua cu el trebuie să aibă o dimensiune potrivită, astfel încât să nu fie nici prea greu, dar nici prea neîncăpător. Materialul din care este confecționat trebuie să fie rezistent și să poată fi ușor curățat, deoarece accidente se pot întâmpla mereu, indiferent dacă este vorba despre o sticlă vărsată în interior sau o băltoacă în care a fost aruncat ghiozdanul.
Probabil că știi deja ce are nevoie cel mic să ia cu el la grădiniță, bazându-te pe recomandările d-nei educatoare. Doar că, pe lângă rechizitele pentru copiii de gradiniță, cu siguranță că experiența proprie te va ghida să adaugi și alte câteva produse, unele pentru igienă, altele din categoria haine de schimb și, de ce nu, chiar ceva de ronțăit în pauza de masă.
Lista de mai jos te va ajuta să ai în vedere situații și evenimente la care poate nu te-ai gândit, dar despre care, unii părinți cu copii mai mari ar putea să povestească multe aventuri.
În funcție de vârsta celui mic și de recomandările primite de la grădiniță, poți include în această categorie coli albe, un bloc pentru desen, culori, acuarele, o foarfecă specială, lipici și hârtie creponată.
Pe lângă hainele de interior pe care le va purta atunci când este la grădiniță și pijamaua în care va dormi la prânz, cu siguranță mai este nevoie de un set de lenjerie de corp, o pereche de pantaloni și un tricou. Poți să adaugi și o pereche de încălțări comode, eventual niște teniși sau espadrile, mai degrabă decât niște papuci cu partea din spate deschisă.
Chiar și în afara contextului pandemic actual, un pachet cu șervețele umede și o sticluță cu dezinfectat trebuie să își găsească locul în rucsacul celui mic. Oricând se murdărește pe mâini, pe față ori chiar pe haine, se poate curăța cu ajutorul șervețelelor. Iar dezinfectantul este util în special dacă vrea să mănânce ceva și nu are posibilitatea de a se spăla pe mâini.
Multe grădinițe au impus regula ca cei mici să nu aducă de acasă jucării. Motivul este simplu, alți copii se pot îndrăgosti de ele și pot urma adevărate crize de plâns atunci când jucăria trebuie să plece acasă. Cu toate acestea, se poate să ai un copil care își dorește să aibă în permanență cu el jucăria preferată, chiar dacă asta înseamnă să o țină doar în rucsac, fără să aibă posibilitatea de a se juca cu ea atunci când este la grădiniță.
Mâncarea de orice tip este un subiect sensibil atunci când provine din afara grădiniței. Se poate ca regulamentul intern să interzică expres copiilor să aducă mâncare de acasă. Dar dacă ai un copil înțelegător, puteți stabili că mica gustare din rucsac, indiferent dacă este vorba despre un măr sau un pachet de biscuiți, va fi mâncată doar după ce veți ieși pe poarta grădiniței. Drumul spre casă va fi mai interesant dacă știe că îl așteaptă ceva gustos în rucsac.
Evident, lista rămâne deschisă, în funcție de nevoile tale individuale. Mulți copii nu au nevoie de toate produsele descrise mai sus, deoarece sunt mai independenți ori își doresc să aibă doar ceea ce văd la colegii lor de la grădiniță. Important este să știi că nu poți avea niciodată la tine toate lucrurile de care ai nevoie, iar dacă situația o cere, poți solicita oricând ajutorul altor părinți ori poți împrumuta ceea îți trebuie.