Chiar dacă ai un stil de viață sănătos care include o dietă echilibrată și exerciții fizice, este totuși recomandat să faci anumite teste medicale regulate, asta deoarece anumiți factori de risc nu pot fi evitați.
Fie că este vorba de vârstă, gen sau factori genetici, toate aceste motive și factori de risc pot duce la apariția anumitor boli de-a lungul timpului.
Pentru a putea evidenția din timp existența afecțiunilor sau creșterea riscului de apariție a acestora, medicul va cere anumite investigații medicale în funcție de stilul de viață avut, de istoricul medical personal și familial, de existența altor afecțiuni și așa mai departe.
Deoarece vârsta reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni și complicații, unele consultații medicale pot fi recomandate anual doar după o anumită vârstă sau atunci când există factori mai mari de risc.
Pentru a veni în ajutorul persoanelor care doresc să aibă o abordare proactivă cu privire la sănătatea lor, în continuarea acestui articol vom menționa câteva consultații recomandate anual, atât pentru persoanele de gen feminin, cât și pentru persoanele de gen masculin.
De la analize de sânge la investigații imagistice și nu numai, următoarele teste ar trebui efectuate anual la indicația medicului.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste consultații și investigații sunt generale și nu reprezintă necesarul de teste pentru fiecare caz în parte, doar medicul specialist putând menționa testele specifice și numărul lor.
Cu toate acestea, consultațiile generale recomandate de regulă includ:
Analizele de sânge reprezintă una dintre cele mai importante investigații care pot fi efectuate anual sau chiar și mai des, ele fiind de obicei primele teste cerute de către orice medic.
Prin efectuarea acestor teste de laborator, medicul poate analiza funcționalitatea ficatului, rinichilor, prezența anumitor infecții, markerii metabolici, nivelul de vitamine, anumite afecțiuni cum ar fi anemia și așa mai departe.
Mai mult decât atât, tot cu ajutorul analizelor de sânge medicul poate verifica și funcționalitatea tiroidei și numărul tuturor celulelor sangvine din organism.
Pentru a evalua riscul de apariție a problemelor cardiace medicul poate cere un consult cardiologic, vezi aici departamentul de cardiologie, din cadrul ARES, consult care poate include investigații, precum electrocardiografia, ecocardiografia, verificarea tensiunii arteriale, test de efort etc.
Aceste teste pot evidenția cauza anumitor simptome cum ar fi dispneea, aritmia sau durerea în piept, oferindu-i astfel doctorului oportunitatea de a începe din timp tratamentul corespunzător, înainte ca afecțiunea să se dezvolte sau să se agraveze.
Mamografia este un test imagistic care folosește raze X pentru a analiza țesuturile moi de la nivelul sânului.
Fiind un test de screening, mamografia este folosită pentru depistarea precoce a cancerului de sân și este de regulă recomandată anual persoanelor de gen feminin începând cu vârsta de 40 de ani.
Așa cum este recomandat persoanelor de gen feminin să efectueze o mamografie anuală după vârsta de 40 de ani, la fel este recomandat și bărbaților să efectueze un screening pentru cancer de prostată începând cu vârsta de 50 de ani sau chiar 40 de ani dacă există anumiți factori de risc.
Una dintre metodele de screening pentru acest tip de cancer este prin determinarea antigenului specific prostatic din sânge, însă pot fi necesare și alte examinări adiționale, asta deoarece acest tip de antigen poate crește și din cauza altor afecțiuni ale prostatei.
Un alt test care ar trebui efectuat regulat de către persoanele mai în vârstă îl reprezintă testul de determinare a densității osoase, acesta putând evidenția riscul de apariție a osteoporozei, o afecțiune care face oasele mult mai fragile și mai predispuse la fracturare.
Acest test este de regulă recomandat femeilor aflate la menopauză sau bărbaților în vârsta de 50 de ani, însă poate fi recomandat și mai devreme dacă densitatea osoasa este mult mai mică decât valoarea normală.
Evidențierea din timp a densității osoase mici poate oferi oportunitatea de a efectua din timp pașii necesari pentru a încetini degradarea osoasă și instalarea osteoporozei.