Fiecare țară are minim un sortiment de brânză celebru, iar rețetele diferă de la o cultură la alta, în funcție de ingredientele folosite, dar și de perioada de maturare. În timp ce francezii și italienii pun accentul pe brânzeturile cu mucegai, românii preferă brânzeturile sărate, cu aromă intensă. În întreaga lume, brânzeturile sunt folosite pentru salate, fripturi, tarte, plăcinte și deserturi, dar sunt servite și ca delicatese, alături de un pahar cu vin. Iar dacă vrei să încerci noi sortimente delicioase de brânzeturi, iată câteva recomandări inedite!
Cheddar este sortimentul preferat de brânză al englezilor. Însă, în ultimii ani, acest tip de brânză a devenit faimos în întreaga lume, fiind folosit într-o mulțime de preparate, de la quesadilla și burgeri, până la salate și sandvișuri. Spre deosebire de alte brânzeturi, cheddar are un gust ușor picant și acrișor, cu aromă de nuci, lucru care se datorează perioadei lungi de maturare: de la 60 de zile până la 5 ani.
Brânza de burduf este considerată o specialitate românească, fiind cel mai popular sortiment dintre brânzeturile de Ibănești. Acest sortiment de brânză este preparat din lapte de vaca și are o textură păstoasă, destul de compactă. Brânza de burduf are un proces de preparare păstrat încă din vechime și transmis din generație în generație de către ciobanii români. Pentru a obține o brânză delicioasă de burduf se folosește laptele obținut din mai multe etape de muls. Acesta se strecoară bine și apoi este turnat într-un vas special din lemn de brad. Urmează apoi încălzirea și adăugarea cheagului. După ce laptele începe să se prindă, brânza este separată de zer și stoarsă bine, cu o presă. Este necesar ca zerul să se scurgă de tot, deoarece acesta poate altera gustul brânzei. De obicei, brânza de burduf se lasă la fermentat în jur de două săptămâni, după care se taie în felii, se zdrobește și se frământă bine cu sare, după care se închide într-un burduf cusut.
Camembertul este considerat un simbol al bucătăriei franțuzești. Acest tip de brânză are o consistență moale și este acoperit de o crustă de mucegai alb, fiind ambalată în cutii rotunde, din lemn de plop. Brânza Camembert a apărut în secolul al 19-lea, fiind inventată de Marie Christine Harel. Aceasta a îmbunătățit în timp rețeta, ajutată de un preot originar din regiunea Brie, unde se produce un alt sortiment celebru de brânză.
Gorgonzola este una dintre cele mai populare brânzeturi italiene, fiind produsă din lapte de vacă și înnobilată cu mucegai albastru–Penicillium Gorgonzola. Acest sortiment de brânză albastră ar fi apărut prima data în Italia, în secolul XI-lea, iar de-a lungul timpului s-a remarcat prin gustul intens. Aceasta este fabricată, de fapt, prin inocularea unor culturi de mucegai, într-un mod controlat. În primele zile, Gorgonzola are un gust ușor dulceag, un miros fin și o culoare albă. După maturare, mirosul devine din ce în ce mai intens, iar brânza capătă o culoare galbenă.
Gouda este cel mai cunoscut sortiment de brânză olandeză, reprezentând, de altfel, 50% din consumul de brânză din întreaga lume. Aceasta are o textură netedă, semitare, și o aromă unică. Însă, pe piață există șapte tipuri de brânză Gouda, care sunt clasificate în funcție de vârstă și textură. Cel mai cunoscut este Extra Belegen, care are un grad de maturare de până la nouă luni. De asemenea, acest sortiment de Gouda se poate consuma alături de fructe proaspete și vin roșu, având o textură fină și o aromă ușor sărată.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare sortimente de brânză din Europa, fiind considerate adevărate delicii culinare. Servite cu vin, fructe, nuci sau diferite preparate, aceste brânzeturi aduc întotdeauna un plus de savoare și aromă.