În funcție de model, mașinile vin de pe linia de producție cu o serie de dotări și accesorii; chiar și așa și tot este imposibil de satisfăcut pretențiile tuturor șoferilor. Astfel, oricât de dotată ar fi mașina, întotdeauna este loc de un mic „upgrade”, în funcțiile de nevoile și preferințele proprietarilor.
Mai jos, îți prezentăm o listă cu accesorii care nu ar trebui să lipsească dintr-o mașină.
Când mașina este nouă, tapițeria arată foarte bine, însă aspectul său se va deteriora odată cu trecerea timpului, mai ales dacă este deschisă la culoare. Transpirația, praful, petele de cafea dar și razele solare sunt doar câțiva dintre factorii care duc la deteriorarea tapițeriei scaunelor. Partea proastă e că se curăță și destul de greu, de aceea, e mai practic să folosești huse ca s-o protejezi. Husele auto arată la fel de bine ca tapițeria nouă, sunt comode și disponibile într-o gamă variată de modele. Și ele se murdăresc pe măsură ce sunt utilizate, însă problema se rezolvă mult mai ușor cu ajutorul mașinii de spălat.
Aceste accesorii se regăsesc în dotarea standard a oricărei mașini și sunt esențiale pentru a păstra curățenia în autovehicul. Preșurile din cauciuc pentru mașinile Ford, dar și cele de la alte modele se așază în fața scaunelor și a banchetei din spate, având fix dimensiunea podelei. Datorită materialului din care sunt realizate, nu rețin umezeala și praful și se curăță ușor, fiind suficient să le scuturi și să le treci pe sub un jet de apă. Preșul de la scaunul șoferului este expus celui mai ridicat grad de uzură, astfel că este posibil să se tocească la un moment dat și să trebuiască să fie înlocuit.
Bateriile auto care au trecut de o anumită perioadă de utilizare se pot descărca ușor, mai ales în sezonul rece. Totodată, se poate întâmpla să uiți pozițiile aprinse sau aparatul de radio pornit și astfel poți fi sigur că dimineață vei găsi bateria complet descărcată. Problema în sine nu este gravă. E suficient să cuplezi acumulatorul la bateria altei mașini pe care să o pornești și să aștepți câteva minute, să se facă transferul de curent. Ai nevoie de niște cabluri speciale ca să faci legătura între cele două baterii, iar în lipsa lor nu ai nicio șansă. Le găsești la orice magazin de piese și accesorii auto sau chiar și în benzinării, așa că ar trebui să te grăbești să-ți cumperi, în caz că n-ai făcut-o deja.
Desigur, știi că nu ai voie să vorbești la telefon în timp ce șofezi; cu atât mai puțin să scrii mesaje sau să postezi pe Facebook. Telefonul poate fi utilizat însă pentru convorbiri dacă folosești un sistem bluetooth, cu ajutorul căruia poți vorbi fără să ții aparatul la ureche. Cele mai multe modele noi de mașini au încorporat un astfel de sistem, pe care îți recomandăm să îl și folosești. Dacă mașina ta nu are o astfel de dotare, poți instala un sistem bluetooth auto sau poți folosi o cască bluetooth.
Dacă circuli frecvent prin trafic aglomerat, un astfel de accesoriu este foarte util. Poți folosi imaginile filmate ca probă pentru a-ți dovedi nevinovăția în caz de accident. Tamponările sunt la ordinea zile în traficul aglomerat și de multe ori șoferii își aruncă reciproc vina pentru producerea accidentului. Nu e de dorit să ajungi într-o astfel de situație, însă e bine să folosești o cameră de bord în caz că ai un astfel de ghinion.
Acestea sunt cele mai utile accesorii pe care trebuie să le ai în mașină. Dacă îți lipsește vreunul din inventar, îți recomandăm să ți-l achiziționezi neîntârziat.