Cablurile de date sunt accesorii foarte importante, de mare ajutor fie în transferul de date între dispozitive, fie pentru încărcarea bateriilor. Din acest motiv, alegerea lor corectă influențează utilizarea confortabilă a dispozitivelor mobile și salvarea în siguranță a datelor. Dat fiind faptul că producătorii de dispozitive încearcă să-și impună modelele și standardele de conexiune pe o piață extrem de concurențială, există o multitudine de modele de conectori.
Lista de cabluri de date disponibile este destul de mare, alegerea unui cablu de date potrivit trebuind a fi circumscrisă tipului de mufă prezent pe fiecare dispozitiv. Rândurile de mai jos îți aduc detaliile necesare, pentru a ști exact ce anume să urmărești.
Începând cu Iphone 5 și Ipad 4 (2012), Apple a introdus pe piața dispozitivelor mobile un nou tip de conexiune – mufa Lightning, un înlocuitor cu 80% mai mic decât predecesorul său (mufa cu 30 de pini) și integral reversibil (adică nu are importanță dacă mufa este introdusă cu fața în jos sau în sus). În mod frecvent, cablurile de date pentru aceste dispozitive (Iphone, Ipad, Ipod) sunt prevăzute cu o mufă Lightning într-un capăt și o mufă USB-A sau USB-C pentru conectare la calculatoare, laptopuri sau la dispozitive de încărcare cu energie electrică.
Conectorul Lightning este extraordinar de versatil, având funcții de:
Începând cu Iphone 7, mufa stereo de 3,5 mm a dispărut de pe dispozitivele Apple, iar pentru posesorii de căști cu fir au apărut adaptoare ce utilizează mufa Lightning.
În general, cam toate accesoriile produse de Apple – Magic Keyboard, Magic Mouse, Siri Remote sau Apple Pencil – și telefoanele Iphone până la generația 12 sau tabletele până în 2017 – Ipad, Ipad Mini sau Ipad Pro – folosesc acest tip de conexiune.
Probabil știi deja că multe dintre produsele Apple, cum ar fi laptopurile din seria Macbook Pro/Air, tabletele Ipad sau desktop-urile Mac Mini, au nevoie de mufa USB-C atât pentru alimentare, cât și pentru transferul datelor.
Marea majoritate a telefoanelor produse în ultimii ani cu sistem de operare Android, Windows sau Linux, utilizează ca mufă de alimentare și transfer date USB-C un conector capabil de performanțe extraordinare. Astfel, pe lângă încărcarea cu energie electrică (până la 100 Watt), acest accesoriu tehnic permite transferul de date (până la 10 Gb/s) și conexiunea audio-video.
Lansat încă din 2002, conectorul High Definition Multimedia Interface, a fost rezultatul a mulți ani de cercetări efectuate în scopul transmiterii semnalului video și a celui audio printr-un singur conector între dispozitive. În prezent s-a ajuns la generația 2.1. și, în funcție de materialul multimedia ce se dorește a fi transmis și tipul de conexiune disponibil, conectorii HDMI pot fi standard, micro sau mini și de categorii diferite:
Îți va fi de folos să afli că dispozitivele pe care acest accesoriu le conectează pot varia de la televizoare și monitoare, până la computere, laptopuri sau tablete, camere foto sau video, console de jocuri. Relevant în alegerea cablului HDMI este standardul utilizat de fiecare dintre dispozitivele de conectat și tipul materialului multimedia de transmis.
Una dintre cele mai convenabile opțiuni, în special atunci când tipul de conexiune variază de la USB-A la USB-C, respectiv de la micro sau mini USB la USB-C, este achiziționarea unui cablu care oferă trei sau mai multe tipuri de conexiuni. Calitatea materialului utilizat și chipsetul de control încorporat sunt relevante în alegerea unui astfel de cablu, ca de altfel în alegerea oricărui alt accesoriu similar. În cazul produselor de brand, intervine și importanța tehnologiilor certificate.
În aceste condiții, specialiștii recomandă achiziționarea de cabluri certificate și doar din magazine cu o reputație solidă, atât pentru protejarea dispozitivelor, cât și pentru o experiență de utilizare ireproșabilă.
Multitudinea de dispozitive impune achiziționarea mai multor tipuri de cabluri de date, care să se potrivească cu tipul de conexiune specific fiecărui dispozitiv. Nu sunt accesorii scumpe, un cablu în plus acasă sau în bagaj îți va deveni cel mai bun prieten, mai ales când bateria telefonului dă semne de epuizare.