Oricât de bine am întreține un laptop, chiar și cu mici artificii precum curățarea de praf și schimbarea pastei termice sau montarea unui SSD, la un moment dat, uzura morală și fizică își va spune cuvântul și ne va constrânge, invariabil, să alegem un nou laptop. Semnele sunt evidente și, o dată ce se acumulează, ar trebui să fie luate în considerare la modul cel mai serios, pentru a evita stresul provocat de căderea completă a sistemului. Așadar, căror aspecte se cuvine să acorzi atenție în asemenea caz? Urmărește răspunsurile necesare în cele ce urmează.
Unul dintre cele mai evidente semne că ai nevoie de o schimbare este cantitatea neobișnuit de mare de căldură degajată, combinată cu un zgomot accentuat al ventilatoarelor prin care acesta încearcă să asigure o răcire adecvată.
În timp, utilizarea laptopului – chiar și într-un mediu aparent curat cum este casa ori biblioteca – este însoțită de depunerea la interior, inclusiv pe paletele ventilatoarelor, a prafului și a altor impurități, care blochează ventilarea normală a componentelor.
Pe lângă acest fenomen, trecerea timpului are un efect negativ și asupra calității pastei termoconductoare, prezentă între procesor și alte componente sensibile la căldură și ventilatoare, al cărei rol este disiparea eficientă a căldurii generate. O altă componentă care, cu trecerea timpului și degradarea calității, generează cantități considerabile de căldură este bateria. Pe lângă faptul că nu mai asigură autonomia energetică a laptopului, este și un factor de stres asupra celorlalte componente.
Un alt semn de evidentă îmbătrânire a laptopului, mai evidentă pe sistemele ce rulează platforma Windows, este lansarea greoaie a sistemului de operare la pornirea dispozitivului și funcționarea lentă a majorității aplicațiilor.
Cauzele care determină o astfel de funcționare defectuoasă sunt multiple și țin, în principal, de utilizator și modul în care folosești aparatul. Accesul nesecurizat pe anumite site-uri poate fi sursă de contaminare cu software malițios, păstrarea în stare activă a mai multor aplicații pe fundal, omiterea instalării update-urilor sistemului de operare și programului antivirus.
Poți încerca anumite artificii în scopul remedierii deficiențelor, precum reinstalarea Windows-ului și a aplicațiilor, folosirea funcției System Restore sau instalarea unei versiuni de Linux – sistem de operare open-source, ce rulează excelent chiar și pe cele mai vechi sisteme de calcul. În realitate, acestea sunt doar o amânare a inevitabilei înlocuiri a aparatului actua cu un laptop marca Lenovo, de exemplu.
Există anumite aplicații, în special cele de editare foto/video sau cele destinate proiectării 2D/3D, care, pentru a asigura o experiență de utilizare fluidă, au nevoie de resurse hardware generoase, de ultimă generație. Update-urile pe care le primesc aceste aplicații sau versiunile noi vin la pachet cu anumite specificații minime solicitate de către dezvoltatori. Dacă nu sunt îndeplinite, acestea vor fac imposibilă utilizarea conformă a respectivei aplicații.
Un alt semn evident de îmbătrânire a laptopului este incapacitatea bateriei de a mai asigura un nivel decent al autonomiei energetice. În marea lor majoritate, bateriile de laptop folosesc tehnologia Li-Ion sau Li-Polymer și, cel puțin într-o primă fază a existenței lor, asigură o încărcare rapidă și o autonomie consistentă. În timp, însă, degradarea anumitor elemente chimice, migrarea ionilor din electrozi în electroliți și alte fenomene conduc la o pierdere a proprietăților până la punctul în care bateria nu este doar o componentă inutilă, ci chiar generatoare de căldură și implicit stres pentru celelalte componente.
Unele semne sunt evidente, altele sunt doar atenționări, însă o certitudine de luat în calcul este necesitatea să schimbi laptopul o dată la câțiva ani, pentru că, indiferent de artificiile și tehnologiile încercate, aceste dispozitive au o durată de viață limitată.