Bucătăria este adesea spațiul în care petreci suficient timp, așa că în mod sigur vrei să fie amenajată perfect. Îți dorești spațiu, mobilier modern, electrocasnice de ultimă generație, dar și un design interior care să te facă să te simți bine când îți bei cafeaua, gătești sau iei micul dejun. Dacă te-ai mutat în casă nouă sau pur și simplu vrei să-ți redecorezi locuința și nu ai nicio idee de cum să-ți amenajezi bucătăria, îți venim în ajutor cu idei care să te ghideze spre a obține rezultatul potrivit.
Prima regulă este să nu renunți la utilitatea bucătăriei tale în favoarea unui design interior sofisticat. Altfel spus, nu doar felul în care arată încăperea contează, ci și modul în care o poți folosi. Ai nevoie de spațiu, dar și de mobilă și de electronice și electrocasnice de ultimă generație. Fiind bucătărie, masa și scaunele nu pot nici ele lipsi. Cum faci să le ai pe toate? Amenajezi bucătăria ținând cont de câteva reguli, dar mai ales de preferințele și nevoile tale.
Bucătăria open space are marele avantaj că poate arăta extrem de modern într-un apartament care nu dispune de foarte mult spațiu. Să spargi peretele dintre bucătărie și living și să creezi o încăpere mai spațioasă, care să servească drept sufragerie, dar și loc de gătit, respectiv servit masa, nu este deloc ușor. Vei avea nevoie de o hotă extrem de eficientă, astfel încât să împiedici aburul și mirosurile de mâncare să pătrundă în restul camerei. Delimitează bucătăria de sufragerie printr-un blat, pe care îl poți utiliza și ca masă. Ascunde pe cât posibil electrocasnicele în mobila de bucătărie, astfel încât spațiul să arate cât mai modern.
Dacă optezi pentru o bucătărie open space, plita, mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase pot fi ușor încorporate. Celelalte ar trebui să fie aceeași culoare, gri sau negre, astfel încât să se asorteze cu restul încăperii. Poți adăuga și un cuptor cu microunde încorporabil, pe care să-l folosești pentru a prepara rapid o masă.
În cazul în care mergi pe varianta clasică și îți dorești ca bucătăria ta să rămână închisă, atunci e bine să eficientizezi orice colțișor din încăpere, pentru a crea cât mai mult spațiu. Bucătăriile închise au marele avantaj că atunci când gătești, nu „pierd“ mirosuri în toată casa. Un alt avantaj este acela că dacă n-ai apucat, de exemplu, să faci ordine sau să speli vasele după cină și primești musafiri, poți trage ușa bucătăriei tale, lucru imposibil în cazul celei open space.
Cum faci să folosești tot spațiul din bucătăria ta, astfel încât să rămână destul loc să te poți mișca în voie? Secretul este să reușești să eficientizezi fiecare colțișor în parte. De exemplu, corpurile suprapuse sunt de mare folos. Utilizează-le pentru a masca electrocasnicele, dar și pentru depozitare. Evită să încarci prea mult bucătăria cu seturi de ustensile sau alte accesorii. Dacă le ai și le utilizezi des e indicat să le pui în sertare, în ordine, însă nu la vedere. Cu cât este mai aerisită bucătăria, cu atât va arăta mai bine și mai modern.
Nu uita că bucătăria nu trebuie să fie doar amenajată modern, ci și dotată la fel. Tehnologia de ultimă generație îți va face viața mai ușoară, așa că îți poți echipa bucătăria corespunzător, de la frigider, aragaz, robot de bucătărie, până la o mașină de spălat vase și un espressor, pentru iubitorii de cafea. În acest mod, bucătăria are mari șanse să devină locul tău favorit din toată casa.